Volledig scherm
Politie bij de woning in Grijpskerke waar de overval op Hrieps plaatsvond © HVZeeland

OM linkt Hrieps-verdachten aan vluchtauto’s

MIDDELBURG – Het Openbaar Ministerie denkt dat de twee Hrieps-verdachten die vandaag pro-forma voor de rechtbank verschenen kunnen worden gelinkt aan de gebruikte vluchtauto’s. Het OM beschikt ook over een belastende verklaring die een medeverdachte heeft afgelegd.

J.D. (24) uit Vlissingen en A.M. (22) uit Goes moesten als eersten voor de rechter verschijnen in een zaak waarin justitie inmiddels tien verdachten in het vizier heeft. Het OM gaf tot dusver heel weinig prijs over het onderzoek en dat zat de advocaten van D. en M. dwars. ,,Dit is een onvolledig dossier’’, klaagde Mark Dunsbergen, advocaat van D. ,,Er is geen reden om mijn cliënt langer vast te houden.’’ Joost Grootjans, die M. bijstond, dacht er net zo over.

Hrieps-organisator Hugo Kramer, enkele vrienden en familie keken toe vanaf de tribune. Bijna allemaal gekleed in een zwarte Hrieps-hoodie. Ze hoorden hoe D. en M. ontkenden dat ze erbij waren toen drie gemaskerde overvallers in de nacht van 11 op 12 mei aan de haal gingen met de dagopbrengst van Hrieps, 500.000 euro. Niemand heeft hen herkend en bij geen van beiden is geld teruggevonden, benadrukten hun advocaten.

Getapt telefoongesprek

Volgens de officier kan D. in verband worden gebracht met één van de auto’s die bij de overval is gebruikt. Hij zou die hebben geleend van een 20-jarige vrouw uit Goes en die op 12 mei aan haar hebben teruggegeven. In een getapt telefoongesprek zou de vrouw hebben verklaard dat ze daar 200 euro voor kreeg, terwijl haar was verteld dat de wagen als vluchtauto was gebruikt. De officier noemde ook opvallende uitgaven van D, aan een vliegvakantie voor de familie naar Kos en een betaling van 2000 euro aan een deurwaarder.

De 22-jarige M. wordt door zijn grijze Volkswagen Polo aan de overval gekoppeld. Het voertuig was gezien op camerabeelden in de buurt van Grijpskerke en zou volgens de officier specifieke schade hebben. Ook wees ze op een getapt telefoongesprek waarin M. vertelde dat ‘de basis is gelegd en dat ze de volgende keer niet meer met een groep gaan omdat er anders te weinig overblijft voor iedereen.’

Maar dat was nog niet alles. Het OM beschikt over een belastende verklaring over zowel D. als M. die een 22-jarige man uit Domburg heeft afgelegd. De man werd vorige week zelf aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval. Waar dat belastende verhaal over gaat, wilde de officier dinsdag nog niet vertellen.

Tijdens de zitting kwam ook de opvallende sporttas ter sprake die na de overval was achtergelaten en waarover de politie vorige week tips vroeg. Dna op de tas leidde maandag tot de aanhouding van twee 32-jarige mannen uit Goes, beiden familie van D. ,,Ontlastend bewijs voor mijn cliënt dus’’, vond zowel Grootjans als Dunsbergen.

De rechter begreep de frustratie van de advocaten, maar zag geen reden om de mannen per direct vrij te laten. Toen de zitting was afgelopen en de verdachten werden afgevoerd, klonk er luid applaus vanuit de Hrieps-hoek.

Op 14 januari volgend jaar dient de tweede pro-formazitting.

Lees terug via onze Twitterfeed: