Volledig scherm
Een bloem en een kaarsje, neergelegd door vrienden van Dennis. © Lex de Meester

OM eist negen jaar voor steekpartij op Turfkaai

DEN BOSCH - Tegen Robert ter B, die heeft bekend dat hij op 1 maart 2014 op de Turfkaai in Middelburg de negentienjarige Dennis van de Velde doodstak, is woensdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch negen jaar cel geëist.

Dat is dezelfde straf als hij twee jaar geleden van de rechtbank in Middelburg kreeg.

Dorpsgek

"Eigenlijk was hij de dorpsgek", zegt advocaat Peter van Zon over zijn ietwat zonderlinge cliënt van 54. Al sinds zijn tienerjaren door Jan en alleman gepest, ook door Van de Velde. 'Einstein', noemt de Middelburgse jeugd hem. Die bijnaam krijgt hij door zijn warrige grijze haar en zijn dito snor. Als je 'brrrr' in zijn oor roept, wordt hij helemaal gek, dan wordt het een dolle boel, aldus één van de getuigen in het strafdossier van Einstein.

Ter B. heeft er zelf ook last van. Hij is talloze keren naar de politie geweest. Maar omdat het alleen maar pesterijen zijn, geen strafbare feiten, kan die niet echt iets doen. En ook andere hulpverleners laten hem in de steek. 'Je bent ook een rare. Kijk eens naar wat je aan jezelf kunt veranderen', vertellen ze, volgens de raadsman.

Mes

Ten langen leste schaft Ter B. in 2012 al een mes aan. Dat wordt door de politie in beslag genomen, maar anderhalf jaar later heeft hij toch weer een mes. Hij wil daarmee kunnen dreigen als het weer eens mis loopt. En mis loopt het, het blijft echter niet bij dreigen. Op 1 maart 2014 komt hij Van de Velde tegen. Samen met nog twee vrienden van hem. Ze zijn dronken, vieren carnaval.

Eén van de twee vrienden verklaart later dat Van de Velde en Einstein vaker met elkaar overhoop lagen. En die dag weer, op de Koningsbrug. Er ontstaat een kort opstootje en dan rent Ter B. weg. Uiteindelijk naar een café aan de Turfkaai, Van de Velde komt hem achterna en vlak voor het café of zelfs al in het halletje ervan steekt de geplaagde man zijn belager neer. Meteen loopt hij het café in, bestelt op z'n dooie gemak een port en wacht op wat komt. 'Hij was zo rustig, ik geloof niet dat hij net daarvoor iemand heeft neergestoken', zegt een cafébezoeker tegen de politie.

Lieveheersbeestje

De vraag is of er sprake is van gerechtvaardigde zelfverdediging, noodweer en of er eerst is gedreigd om te waarschuwen. Dat vinden Ter B. en Van Zon wel, het Openbaar Ministerie niet. Volgens de aanklager had de man gewoon moeten wegrennen of het café in moeten vluchten. ,,Had ik het maar gedaan'', zegt de verdachte. ,,Dan was dit allemaal niet gebeurd."

De moeder van Dennis maakte een lieveheersbeestje van mozaïek, het symbool van zinloos geweld. Daar wil Einstein echter niet aan denken. ,,Het was geen zinloos geweld. Er is sprake van geweld dat is veroorzaakt door het slachtoffer zelf." Hij geeft de politie de schuld, het slachtoffer en daarna pas zichzelf. Uitspraak op 2 november