Volledig scherm
© ThinkStock

OM eist in hoger beroep taakstraf tegen Goese scoutingleider die kinderen brandmerkte

DEN BOSCH – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bij het Gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep een taakstraf van 240 uur geëist tegen de 24-jarige M.B. uit Goes die twee jaar terug drie kinderen brandmerkte tijdens een zomerkamp.

Een jaar geleden werd de Bevelander vrijgesproken van mishandeling tijdens het kamp van scouting Frans Naerebout uit Goes. De rechtbank in Middelburg achtte toen niet bewezen dat de man met opzet kinderen had verwond of dat hij had moeten weten dat de tieners tijdens het ontgroeningsritueel gewond zouden raken. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in beroep.

De Goesenaar, die werd geroyeerd als lid van Scouting Nederland, moest daarom vandaag voor het Gerechtshof in Den Bosch verschijnen. Daar werd nogmaals besproken wat er tijdens het zomerkamp van 2017 in het Belgische Sint-Joris-Weert was gebeurd. Op de tribune zaten clubleden en familie.

De verdachte gaf aan dat hij ‘het moeilijk heeft’ met wat er is voorgevallen. Het was volgens hem fout om het vuur vooraf op te stoken met de stempel en tijdens het ritueel niet goed te controleren of het brandijzer te warm was.

Ontgroening

De man maakte zelf ook een ontgroening mee, als scout en als leider. Het Hof wilde weten wat de ontgroeningsprocedure is en wat er anders is dan voorgaande jaren. Het oppoken van het vuur gebeurde al voordat de kinderen kwamen. Er waren meerdere leiders aanwezig, hijzelf was er niet steeds bij. Toen de kinderen kwamen, hanteerde de verdachte de ‘stempel’. Die haalde hij door de inkt en vlammen en controleerde vervolgens met zijn hand of de pook niet te heet was. En dat was, dacht hij, niet het geval.

Het brandmerken met inkt is een ritueel dat zo echt mogelijk moet lijken. Kinderen die daaraan meedoen, moeten sowieso schreeuwen. De verdachte zei dat hij er niet op uit was om kinderen pijn te doen. Doordat er altijd geschreeuwd wordt, wist hij niet dat het kind echt pijn voelde. Sam was als eerste aan de beurt. Hij verklaarde eerder dat de verdachte een kooltje van de stempel blies voordat die tegen het lichaam werd gedrukt. ,,Ik zag niks bijzonders aan de rug’’, zei de verdachte dinsdag. ,,Hij schreeuwde wel, maar ik dacht dat het erbij hoorde.’’

Op video’s van de ontgroening zagen deskundigen dat de kinderen terugtrekkende bewegingen maakten toen ze in aanraking kwamen met de stempel. De verdachte zag dat niet als pijn en schrik. De pook lag naast de vuurkorf, maar werd nog wel door de vlammen gehaald en in inkt gedoopt. De verdachte zei zich niet te kunnen herinneren hoe Jordy, die als tweede aan de beurt was, reageerde. Noortje, de nummer drie, begon heel hard te huilen. Iets wat de verdachte zich maar moeilijk kon herinneren.

Na de ontgroening keerde de groep terug naar het kamp. De kinderen gingen alleen, ze wisten de weg. De leiding kwam er achteraan. Pas drie dagen later werd ontdekt dat Sam verwondingen had opgelopen. Hij werd behandeld met gel en pleisters, maar het was al te laat om te koelen. Er werd geen dokter ingeschakeld. Sam had pijn, maar bleef in het kamp. Noortje meldde zich op de laatste dag van het kamp met een wond, Jordy pas nadat het kamp was afgesloten.

De verdachte zei voor het Hof nogmaals dat hij dom bezig was geweest met de pook. ,,Onoplettend.’’ Hij controleerde de pook met de hand, maar merkte niet dat die warm was. Hij verklaarde nogmaals dat er iemand anders met de pook in de weer was voordat hij die gebruikte voor het ontgroeningsritueel. 

Maatregelen

De verdachte is aangedaan door wat er gebeurd is. Hij woont bij zijn ouders en is zijn baan bij een garage door het voorval kwijtgeraakt. Twaalf, dertien jaar was hij actief in de scouting en dat is nu afgelopen. Hij is bereid om eventuele schade te vergoeden. ,,Ik begrijp de maatregelen die de club heeft genomen, maar niet dat ze na 12 jaar niet meer achter me staan.’’ Hij heeft in totaal drie dagen vastgezeten. ,,En dat wil ik niet nog eens meemaken.’’

Sams vader gaf dinsdag aan dat hij afziet van een schadeclaim, ook al kan zijn zoon pas op zijn achttiende verder worden geholpen aan de verwondingen die hij opliep. De medische kosten zijn gedekt door de verzekering van de club. Volgens de moeders van Noortje en Jordy hebben hun kinderen geen blijvend letsel overgehouden aan het ritueel. Geen van de kinderen heeft nog contact gehad de verdachte, want dat mocht volgens hem niet van het clubbestuur.

De advocaat-generaal (officier van justitie) sprak dinsdag van een ‘heel nare zaak’. Hij denkt niet dat er sprake is van opzet, maar vindt zware mishandeling van Jordy en Sam wel bewezen. Bij Noortje is sprake van mishandeling. Dat de Goesenaar een blanco strafblad heeft, werkt in zijn voordeel. Maar gezien de ernst van de zaak vindt hij een werkstraf van 240 uur passend.

Spannend en echt

De raadsvrouwe van de verdachte benadrukte nog maar eens dat er van voorbedachten rade geen sprake was. ,,Hij wilde niemand pijn doen. Het moest allemaal spannend zijn en echt lijken. Niemand had door dat er echt sprake was van pijn.’’ De ‘voorwaardelijke opzet’ waarover de advocaat-generaal sprak achtte ze niet bewezen omdat haar cliënt controleerde voordat hij ging brandmerken. Ze vroeg om vrijspraak.

Volgens de raadsvrouwe wordt haar cliënt al twee jaar gestraft voor ‘een stommiteit’. ,,Media-aandacht en de tijd dat het al speelt hebben erin gehakt. In Goes is het ons kent ons. Iedereen weet wat hij deed. Scoutingperiode is voor hem nu een zwarte wolk. Het is oneerlijk dat hij zich alleen moet verantwoorden.’’

Het slotwoord was aan de verdachte. Die zei nogmaals dat het nooit zijn bedoeling is geweest om de kinderen te kwetsen.

De uitspraak is op 5 november.