OM eist geldboetes tegen EPZ en Sagro voor ongevallen in kolencentrale waarbij Vlissinger (52) stierf
DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft geldboetes geëist tegen elektriciteitsproducent EPZ en onderaannemer Sagro voor een reeks ernstige bedrijfsongevallen in de kolencentrale in Borssele. Bij één van die ongevallen stierf een 52-jarige Vlissinger. EPZ en Sagro wijten de incidenten aan het niet volgen van veiligheidsprocedures door de slachtoffers.
Het Openbaar Ministerie vindt dat EPZ en Sagro niet genoeg deden om de levens en gezondheid van het personeel te beschermen. Tegen EPZ werd een geldboete van 225.000 euro geëist, waarvan 125.000 euro voor het dodelijke ongeval en voor twee andere bedrijfsongevallen 50.000 euro per incident. Tegen onderaannemer Sagro werd een geldboete van 75.000 euro geëist. Verder hoorden twee managers van EPZ elk 25.000 euro geldboete tegen zich eisen voor nalatigheid.
‘Sagro heeft nooit excuses aangeboden’
Op 20 november 2015 overleed een 52-jarige werknemer van onderaannemer Sagro. De Vlissinger viel tijdens onderhoudswerk in de kolentrechter van een transportband. Vermoedelijk wilde hij verstoppingen ongedaan maken. Een woordvoerder van Sagro liet tijdens de zitting weten dat de man in de trechter werd aangetroffen toen hij niet op de portofoon reageerde.
De echtgenote van de overleden werknemer van Sagro zat huilend op de publieke tribune. Ze zegt dat haar leven is ingestort sinds de dood van haar man. “Ik ben niet alleen mijn man, maar ook mijn maatje kwijt.” Ook steekt het haar dat ‘Sagro’ nooit excuses heeft gemaakt. Haar advocate las een slachtofferverklaring voor. Ook namens de kinderen werd een emotionele verklaring voorgelezen. De weduwe vordert een schadevergoeding van 567.000 euro.
EPZ en Sagro
EPZ had het bijdoseren van reststromen in de kolencentrale uitbesteed aan Sagro. Managers van EPZ verklaarden dat de veiligheid van werknemers van Sagro een zaak is van de onderaannemer. Ook al gebeurt het op EPZ-terrein. Daarbij zeggen ze geen verstand te hebben van het materieel dat Sagro gebruikt en dus ook geen toezicht hadden kunnen houden.
Sagro, op zijn beurt, lijkt de verantwoordelijkheid volledig bij de overleden werknemer te leggen. Sagro is van mening dat een medewerker volgens de veiligheidsinstructies nooit in de trechter mag klimmen, ook niet als de reststromen van kolen onderin aanpappen en de trechter dichtslibt.
Het Openbaar Ministerie beschouwt naast Sagro als feitelijk werkgever, óók EPZ als werkgever van de overleden medewerker. De man kreeg namelijk ook deels opdrachten van het EPZ-personeel. “EPZ verschuilt zich achter het feit dat ze geen werkgever is van dodelijk slachtoffer. Formeel en moreel is dat ze wel”, aldus het OM. “Sagro en EPZ hebben onvoldoende gedaan om veiligheid van werknemers te borgen.”
Andere ongelukken
Het dodelijk ongeluk stond niet op zich. In september 2015 liepen een EPZ-medewerker en inleenkracht zware brandwonden op bij stofexplosies tijdens de ontmanteling van een explosieonderdrukkingssysteem. Een derde medewerker raakte licht gewond. Dat ongeluk werd in juli nog voorafgegaan door een ander bedrijfsongeval. Een medewerker kreeg gloeiendhete asdeeltjes over zich heen tijdens werkzaamheden aan een verstopt rooster.
Twee EPZ-managers stonden dinsdag terecht wegens vermeende nalatigheid voor die twee incidenten. Vooral bij die stofexplosie lijkt EPZ juridisch kwetsbaar. Er was al een incident in 2012, maar EPZ nam geen maatregelen en kon dinsdag voor de rechtbank ook niet verklaren waarom niet. In 2015 ging het toch mis. Volgens het OM heeft EPZ het gevaar van een stofexplosie in de biomassaopslag onvoldoende onderkend.
Ook bij de asdeeltjes zegt de Officier van Justitie dat de medewerker weliswaar heeft gehandeld tegen veiligheidsregels, maar dat EPZ wel technische maatregelen had kunnen nemen om afsluiters makkelijker te laten openen en sluiten. Dan was dit ongeval mogelijk niet gebeurd.
De rechtbank doet waarschijnlijk vrijdag uitspraak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Podcast de PZC deze week: kun je veilig jezelf zijn als homo in het Zeeuwse voetbal?
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Moeder zijn voor andermans kind: Carla (72) was het zes keer en hoopt dat anderen het ook gaan doen
ZIERIKZEE - Carla van der Bijl was meerdere keren even moeder voor andermans kroost. ,,Ik huil een week als ik een kind weer uit handen moet geven.”
-
PREMIUM
De Zeeuwse Ombudsman legt zijn taken neer, hoe moet dat voortaan in Zeeland?
HULST - De Zeeuwse Ombudsman legt zijn taken neer. Alle Zeeuwse gemeenten krijgen het advies om aan te sluiten bij de Nationale Ombudsman. In Hulst wordt er eerst nog over gepraat. -
update 14.00
A58 tussen Middelburg en Goes weer vrij na urenlange file
MIDDELBURG - De A58 tussen Heinkenszand en knooppunt De Poel is weer vrij, meldt de ANWB. Het verkeer op een groot deel van de A58 stond lange tijd vast door werkzaamheden aan de verlichting. -
Veel jongeren voelden zich eenzaam door corona
GOES - De coronamaatregelen zorgden dat veel Zeeuwse jongeren zich eenzaam voelden. Jongeren zaten in de periode ‘minder lekker in hun vel’, is de conclusie van de GGD Zeeland uit een onderzoek onder middelbare scholieren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer