Volledig scherm
Brigitte de Graaf. © Marcelle Davidse

‘Nu heb ik ook weer ruimte om iets voor mezelf te doen’

De examens zijn in volle gang. Maar voor Brigitte de Graaf (16) uit Wemeldinge zit het erop. Gisteren maakte de vwo-leerling haar eindexamen economie op de Isaac Beeckman Academie in Kapelle.

Hoe laat ben je vanmorgen opgestaan?

,,Acht uur. Voor een examendag is dat redelijk laat. Ik heb alles vanochtend nog een keer doorgelezen. In vergelijking met andere examens heb ik weinig geleerd voor economie. Maar in vergelijking met andere mensen heb ik wel veel geleerd. In totaal ben ik er ongeveer twee volle dagen en een halve dag mee bezig geweest.”

Wat zei je moeder tegen je, toen je vanochtend van huis ging?

,,Ze zei ‘doei, veel succes!’. Vrienden stuurden me ook vaak een berichtje om me succes te wensen met mijn examens. Ik vond het leuk dat ze daar aan dachten.”

Hoe vaak ben je naar de wc geweest?

,,Nul keer, het kost tijd. Ik had een aantal examens waarbij ik krap zat in mijn tijd, dus dat probeerde ik te vermijden. Bij dit examen had ik toevallig wel veel tijd over.”

Welke muziek luister je tijdens het studeren?

,,Dat hangt af van het vak. Als het inzichtwerk is, luister ik geen muziek. Dat zou me afleiden. Maar ik luister wel muziek als ik bijvoorbeeld begrippen leer. Daarbij hoef je toch niet verder na te denken dan wat er staat.”

Wie of wat is je beste vriend tijdens de eindexamens?

,,Vragen waarvan je zeker weet dat je ze goed hebt. Dat geeft moed voor de rest. Bij de meeste examens heb ik achteraf de antwoorden bekeken op internet. Mijn resultaten zijn goed genoeg om te slagen. Maar natuurkunde viel tegen. Ik denk dat ik dat ga herkansen om mijn cijfer omhoog te halen. Ik vind het frustrerend dat ik daarvoor altijd goede cijfers had en nu niet. Ik weet dat ik hoger kan halen.”

Wat ga je in elk geval níet onthouden van economie?

,,Het Pareto effect. Ik weet nu al amper meer wat dat is. Gelukkig kreeg ik er geen vraag over in mijn examen. Hierna ga ik werktuigbouwkunde studeren in Eindhoven of Delft. Daar heb ik zin in. Het lijkt me leuk om te studeren en nieuwe mensen te leren kennen. En om ergens anders dan thuis te wonen, daar kijk ik al lang naar uit. Het zelfstandige lijkt me heel prettig.”

Wie stuur je als eerste een whatsappje na je examen? En wat schrijf je?

,,Ik heb mijn vriend Guus net een whatsappje gestuurd. ‘Ik ben klaar’, schreef ik. Hij zal inmiddels wel gevraagd hebben hoe het ging, dus ik zeg straks dat het goed ging.”

Welk cijfer moet je halen voor dit examen voor een voldoende op je eindlijst? En is dat gelukt?

,,Een 5,1. Dat is wel gelukt, denk ik.”

Welke leraar ga je missen als je van deze school af bent?

,,Mevrouw Jansen van biologie. Zij had altijd een goede uitleg, haar lessen waren gestructureerd en alles was goed geregeld. Dat vond ik fijn. Deze school ga ik ook missen. De sfeer in de klas was goed en ik had veel leraren waar ik blij mee was.”

Wat ga je nu als eerste doen?

,,Ik ga bij iemand in het ziekenhuis langs om een bloemetje te brengen. Verder ga ik wat dingen regelen voor de vakantie en met vrienden afspreken. Ik ben blij dat de examens voorbij zijn. Nu heb ik ook weer wat ruimte om dingen voor mezelf te doen en hoef ik niet alleen maar met school bezig te zijn.”