Volledig scherm
Cementindustrie aan het Kanaal Gent-Terneuzen bij Kluizendok. © Camile Schelstraete

North Sea Port in beeld voor handelsroute naar Ierland

TERNEUZEN - Voor een nieuwe overzeese handelsroute van Ierland naar het Europese vasteland kijkt de Europese Commissie ook nadrukkelijk naar de havens van North Sea Port. Reden voor een directe verbinding is de aanstaande Brexit.

,,Alle Belgische en Nederlandse havens zijn in beeld. North Sea Port staat daarbij zeker op de kaart. Door de fusie van Zeeland Seaports en de haven van Gent zijn onze contacten met de Europese Unie nog nooit zo goed geweest. Regelmatig voeren we overleg'', zegt een woordvoerder van North Sea Port.

Op dit moment worden goederen naar en van Ierland via Britse havens als Dover en Liverpool getransporteerd. Met een Brexit zal Ierland op die route waarschijnlijk tegen tijdrovende douanecontroles aanlopen. Om die te omzeilen, wordt gekeken naar een directe overzeese route naar het vasteland. De Europese Commissie wil miljarden euro's beschikbaar stellen om zo'n handelsroute op te tuigen. Tot woede van de Fransen slaat 'Brussel' in het voorstel de Franse havens over. Waarom dat is, wordt verder niet toegelicht. 

Volledig scherm
Verbrugge Terminals in Vlissingen. © luchtfoto Marcelle Davidse
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement