Volledig scherm
© Calvijn College

Normale mensen

MONNIKENWERKAfgelopen woensdag was ik te gast bij het Calvijncollege. Een school, waarvan het vmbo in Krabbendijke zich sinds kort ook excellent mag noemen. Ik mocht er even dollen met leerlingen uit examenklassen vwo tijdens een miniconferentie 'Studie ... succes!' Als je als serieuze jongere in Amsterdam, Leiden of Maastricht gaat studeren dient zich vroeg of laat de vraag aan: "en jij vindt dat normaal"?" Je zou er bij voorbaat al over kunnen liggen tobben. Hoe normaal ben je als reformatorische jongere?

Een paar witregels zouden nu niet misstaan om u even denktijd te geven. Geheid dat u een mening heeft. Over orthodox christelijke jongeren meten mensen zich net zo makkelijk een mening aan als over jonge moslims. Maar hoe zou u de vraag beantwoorden? In de sfeer van Rutte en Wilders of in de zin van de normaalverdeling uit de statistiek?

Laat ik eens beginnen met de normaalverdeling. Die verdient mogelijk wat uitleg. Het gemiddelde is een bekend begrip. Van intelligentie zeggen we dat die 'normaal' is verdeeld. De gemiddelde intelligentie wordt vertaald in: een IQ van 100. In de praktijk zijn mensen echter meer of minder intelligent. Voor 68% van de bevolking gaat op dat zij 'normaal' intelligent is. Een normaal IQ ligt tussen de 85 en 115. De uitersten in de schaal zijn laag- en hoogbegaafd (een IQ lager dan 70 of hoger dan 130). Zo'n normaalverdeling kun je maken op basis van véél statistische informatie. Er is steeds een bandbreedte die als 'normaal' wordt gezien. Ook als je bijvoorbeeld kijkt naar de leeftijd waarop jongeren seksuele ervaring opdoen of met geestverruimende middelen experimenteren. Er valt ook te berekenen in hoeverre eventuele verschillen tussen groepen echt iets zeggen (of op toeval berusten). Opvallend is dat Nederlandse jongeren in het algemeen de afgelopen tien jaar ouder zijn gaan drinken, minder zijn gaan roken en seks zijn gaan uitstellen. In reformatorische kring zijn jongeren zich op die gebieden misschien net iets meer gaan permitteren. Zij wijken in hun gedrag niet wezenlijk af van wat voor jongeren in het algemeen als 'normaal' wordt gezien.

Maar het woord 'normaal' wordt ook anders gebruikt. Ik maak een uitstapje naar de Tweede Kamer waar in 2011 Rutte en Wilders elkaar opriepen 'normaal te doen'. Toen doelden ze niet op statistiek. Ze verwezen naar een normatieve meetlat: die van gewenst gedrag. Ouders voeden hun kinderen op langs de meetlat van waarden en normen (die per bevolkingsgroep kunnen verschillen). In orthodox christelijke kring is 'Leven tot eer van God' een waarde die 'normaliter' leidt tot gedrag zoals geen geslachtsgemeenschap buiten het heteroseksuele huwelijk, afzien van uitgaan en matig gebruik van genotsmiddelen. Als examenkandidaten hun eigen gedrag langs de meetlat van hun godsdienstige overtuiging leggen ... tsja dan wordt het zomaar voorstelbaar dat zij worden aangespoord om normaal te gaan doen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement