Archieffoto van de opvang in de Zeelandhallen.
Volledig scherm
Archieffoto van de opvang in de Zeelandhallen. © ANP

Noodopvang voor 350 asielzoekers in de Zeelandhallen

POLL | UPDATE: 17.17 uurGOES - De Zeelandhallen in Goes worden opnieuw noodopvang voor asielzoekers. Dat heeft burgemeester Margo Mulder vandaag bekendgemaakt. Goes is bereid daar tussen half maart en half oktober 350 vluchtelingen op te vangen.  ,,De gemeenteraad moet hier nog wel mee instemmen”, zegt Mulder.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft anderhalve week geleden bij de gemeente het verzoek ingediend voor de noodopvang in één van de hallen. Het college van burgemeester en wethouders wil daar aan meewerken, maar stelt wel voorwaarden. 

Poll

Asielzoekers zijn welkom in Zeeland

  • Eens (24%)
  • Oneens (76%)
2506 stemmen

,,We hebben afgesproken dat er geen 'spoor 2' vluchtelingen komen", zegt Mulder. ,,Dat betekent geen overlastgevers en geen mensen uit veilige landen of mensen die elders in Europa een legaal verblijf mogen hebben.” 

Ook is afgesproken dat het om maximaal 350 mensen gaat. Dat aantal is afgestemd met de politie om de veiligheid te kunnen garanderen. Wie dan wel naar de Zeelandhallen komen kan Mulder nog niet zeggen. Daarover wordt pas besloten als de gemeenteraad  half maart een definitief akkoord heeft gegeven.  

Goes heeft ervaring met noodopvang in de Zeelandhallen. Tussen juli 2015 en augustus 2016 fungeerde de Zeelandhallen ook als opvanglocatie, toen voor maximaal 500 asielzoekers. ,,En het feit dat we het eerder hebben gedaan telt mee in de beoordeling van het verzoek” , zegt Mulder. Ze benadrukt dat het echt om een tijdelijke, sobere opvang gaat. Nodig omdat de instroom van vluchtelingen hoger is, de grote opvang in Duinrell  bij Wassenaar binnenkort sluit en de doorstroming vanuit azc's naar reguliere woningen nogal stroperig verloopt. Burgemeester Mulder heeft er vertrouwen in dat Goes de vluchtelingen goed zal ontvangen. ,,Wat ik zelf merk dat Goes er altijd voor open heeft gestaan. Juist omdat Goes een open en sociale gemeente is.” 

De noodopvang heeft niets te maken met het verzoek aan alle provincies in Nederland om op korte termijn te kijken naar azc-locaties. ,,Dat is echt een ander verhaal‘’, zegt Mulder. ,,Een noodopvang is echt een noodgreep. Dat is in heel Nederland kijken naar hallen die daarvoor geschikt zijn.” Opvang in het onlangs gesloten AZC aan de Plesmanweg is nooit  aan de orde geweest. Dat kan simpelweg niet omdat het centrum maximaal tien jaar mocht staan en inmiddels gesloten is.

De gemeenteraad van Goes moet het besluit van B en W nog wel goedkeuren. Komende week komt het aan de orde in een commissievergadering en op 19 maart besluit de raad definitief over de opvang. Als de raad positief besluit, wordt de noodopvang zo snel mogelijk ingericht.