Volledig scherm
Omslag van 'Zwarte schuur' van Oek de Jong. © Uitgeverij Atlas Contact

Nieuwe Zeeuwse roman van Oek de Jong

MIDDELBURG - De nieuwe roman van Oek de Jong, Zwarte schuur, verschijnt dinsdag 3 september. Net als in zijn vorige boek, het veelgeprezen Pier en oceaan (2013), speelt Zeeland een prominente rol. De Jong groeide op in onder meer Goes.

Zwarte schuur (ruim 500 pagina's) gaat over de schilder Maris Coppoolse, die een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft en op het toppunt van zijn roem staat. Dat verandert als een weekblad de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging en waarvan niemand in zijn omgeving op de hoogte was. Die speelde zich af in een zwartgeteerde schuur op een eiland.

Oek de Jong (1952) maakte naam met romans zoals Cirkel in het gras (1985) en Hokwerda's kind (2002). Pier en oceaan werd bekroond met zowel de Zeeuwse Boekenprijs als de Gouden Uil en de F. Bordewijkprijs.

De Jong komt woensdag 16 oktober naar Middelburg, voor de PZC/Drvkkery-lezing. Hij wordt dan geïnterviewd door PZC-redacteur Jan van Damme. De bijeenkomst in de Oostkerk en begint om 20.30 uur.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.