Nieuwe tips over de sinds 2010 verdwenen Herman Ploegstra

IJZENDIJKE - Sinds de politie het onderzoek naar de in 2010 verdwenen Herman Ploegstra in juni heeft heropend, zijn 36 tips binnengeko­men. Ook heeft ze 46 oude - en nieuwe getuigen gehoord. Maar nog steeds is er geen antwoord op de vraag wat er met de IJzendijkenaar is gebeurd.

Volledig scherm
Herman Ploegstra uit IJzendijke wordt sinds 26 oktober 2010 vermist.

De zaak Ploegstra is inmiddels de bekendste verdwijning van Zeeland. Herman Ploegstra keerde op 26 oktober 2010 niet terug van een bezoek aan de sportschool. Zijn auto werd teruggevonden tussen Breskens en Nummer Eén. Politie en justitie hebben het onderzoek in deze zaak in juni heropend.

De afgelopen maanden heeft het cold caseteam van de politie gestaag doorgewerkt aan deze zaak. 

Het heeft inmiddels een flink aantal tipgevers gesproken. Van een deel van deze informanten is de identiteit niet bekend, waardoor de politie niet kan doorvragen.

Nieuwe onderzoekstechnieken

Verder zijn diverse locaties doorzocht. Meer gedetailleerde informatie kan de politie daarover nu nog niet geven, stelt ze. Ook zijn de nieuwste onderzoekstechnieken toegepast op beschikbare telefoongegevens en telefoons. Hetzelfde geldt voor de telefoon, de kleding, enkele goederen en de auto van Herman Ploegstra. 

Omdat bij de politie bekend is dat Ploegstra wel eens heeft gezegd dat hij een duikschool op Aruba wilde beginnen, is zijn verdwijning en een foto ook daar bij de politie onder de aandacht gebracht. Hoewel de officier van justitie en de politie ervan uitgaan dat Ploegstra niet meer leeft, wil de politie daarmee uitsluiten dat hij toch op Aruba vertoeft.

DNA databanken

Het DNA van Ploegstra is opgeslagen in de databanken van het Koninkrijk der Nederlanden en in internationale databanken van landen die het Prüm-verdrag hebben ondertekend. Dat verdrag maakt het mogelijk om informatie over DNA, vingerafdrukken en verkeersgegevens uit te wisselen voor juridische- en politie-opsporingsdoeleinden.

Voortgang onderzoek

De komende tijd gaat het coldcaseteam verder met het horen van getuigen, het doorzoeken van belangrijke locaties en het onderzoeken van nog openstaande tips. Het antwoord op de vraag ‘wat is er met Herman Ploegstra gebeurd’ is nog niet te geven, aldus de politie.

Zoektocht gaat door

De politie is nog steeds op zoek naar mensen die informatie of ideeën hebben over de verdwijning van Ploegstra. Ze vraagt hen die te delen via de politieapp, het telefoonnummer 0900-8844, het meldformulier op politie.nl/melden of anoniem via 0800-7000.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Rowena ontmoette Bengaalse familie na 43 jaar; ‘Ze hadden me het liefst in een kooitje willen stoppen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Rowena ontmoette Bengaalse familie na 43 jaar; ‘Ze hadden me het liefst in een kooitje willen stoppen’

    VLISSINGEN - In haar hoofd is Rowena van der Wekken (43) nog steeds in haar geboorteland Bangladesh. Het geluid van het drukke verkeer, de gebedsoproepen van moskeeën en de vechtende straathonden en -katten klinken nog na. De Vlissingse keerde zaterdag terug van een ontmoeting met haar familie nadat ze als baby van haar moeder werd afgepakt en via adoptie terechtkwam bij een Zeeuws echtpaar.