Volledig scherm
Frederik Jacobs van CONIX RBDM Architects, het bureau dat het HZ-gebouw in Middelburg transformeerde, nam de prijs voor ‘het mooiste gebouw van Zeeland’ in ontvangst. Project-architect Erwin Lindhout was verhinderd. © Lex de Meester

Nieuwe HZ-gebouw gekozen tot mooiste van Zeeland

Mooiste gebouw 2019MIDDELBURG - Het nieuwe gebouw van HZ University of Applied Sciences aan Het Groene Woud in Middelburg is de winnaar in de strijd om de titel ‘het mooiste gebouw van Zeeland’. Toen donderdag de stembus op de website van de PZC sloot, waren er 408 stemmen op het HZ-gebouw uitgebracht. De tweede plaats was met 359 stemmen voor het vakantiepark Largo Resort in Vlissingen. In totaal werd er 1069 keer gestemd.

De bekendmaking van 'het mooiste gebouw van Zeeland’ maakte vrijdag deel uit van de Zeeuwse Dag van de Architectuur, die met een bijeenkomst in het bedrijvencomplex van Raab Karcher in Middelburg werd gehouden. 

Volledig scherm
De hoofdingang van het HZ-gebouw in Middelburg. © Dirk-Jan Gjeltema

In totaal waren er vijf genomineerden voor de prijs. Het Servicegebouw van Windpark Krammer van architect Marco Bouwman verzamelde 88 stemmen. Architect John Nieuwenhuize van MAS architectuur is de man achter de Esplanade van attractiecentrum Toversluis in Sluis, hij kreeg 93 stemmen. Bij Bed and Breakfast De Zilte Melis in Meliskerke ging het om het door Projectinrichting Lavoir verzorgde interieur. Daarvoor liepen 121 stemmers warm.

Aan kop

Het in de begroeide duinen verstopte huisjespark Largo Resort Vlissingen is een ontwerp van landschapsarchitect Robin Lock uit Goes. In de vijf weken durende stemperiode ging hij tot vlak voor het einde aan kop. Pas donderdag, net voor het sluiten van de stembus, nam projectarchitect Erwin Lindhout met zijn vernieuwbouwde HZ-gebouw in Middelburg de koppositie over. Het pand werd in 1973 opgeleverd als kantoor van de Provincie Zeeland. Lindhout transformeerde het tot een complex, waar ruim zeshonderd studenten van de HZ terecht kunnen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 3. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.