Volledig scherm
Het geschut op de dieplader. © Bevrijdingsmuseum Zeeland

Nieuw grof geschut in het Bevrijdingsmuseum

NIEUWDORP - Ronduit trots is het Bevrijdingsmuseum Zeeland op haar nieuwste pronkstuk: het geschut van een in de Tweede Wereldoorlog gezonken Duitse mijnenlegger. Het is samen met een documentaire over de berging vanaf nu te zien.

Niet minder dan veertig maanden hebben vrijwilligers van het museum gezwoegd op de restauratie van het geschut. Het is een van de grotere objecten die werd gevonden op het wrak van een Duitse mijnenlegger die in 2013 uit het Veerse Meer is geborgen.

Het strand op

Van origine was de mijnenlegger een landingsvaartuig. Het zou worden ingezet bij operatie Seelöwe: de Duitse invasie van Groot-Brittannië. Maar de invasie ging niet door en het schip werd omgebouwd tot mijnenlegger. Op 29 mei 1944 voer het schip voor de kust van Walcheren op een eigen gelegde mijn.

De voorzijde van het schip raakte zwaar beschadigd, maar de kapitein wist het schip op het strand van Vrouwenpolder te varen. Een paar weken later zonk het alsnog toen het  over het Veerse Gat (het huidige Veerse meer) naar Vlissingen werd versleept.

Documentaire

Tijdens een vijf weken durende operatie is de mijnenlegger in december 2013 geborgen. Eén van de grotere objecten die werd gevonden was een 8.8 cm SKC/35 geschut. Het stond achterop de mijnenlegger en was oorspronkelijk ontwikkeld voor op een Duitse U-boot (onderzeeër). Het was zo goed als compleet. Nu het is gerestaureerd, is het voor bezoekers te bezichtigen. Ook de documentaire die is gemaakt van de bijzondere bergingsoperatie kunnen bezoekers bekijken.