Volledig scherm
Impressie van het bedrijvenpark dat Hexagon wil ontwikkelen op het vroegere fabrieksterrein van Balmatt in Gent. © Hexagon

Nieuw bedrijvenpark op oud fabrieksterrein North Sea Port

GENT - Geen ongeremde uitbreiding van het havengebied van North Sea Port, maar bestaand bedrijventerrein opnieuw invullen. Het havenbedrijf zei twee jaar terug al duurzamer om te willen gaan met de ruimte. Dat gebeurt nu daadwerkelijk in Gent, waar een nieuw bedrijvenpark verrijst op de vroegere terreinen van de bouwmaterialengroep Balmatt.

Het bedrijvenpark dat het Vlaamse vastgoedbedrijf Hexagon ontwikkelt, ligt op de oostelijke oever van het Kanaal Gent-Terneuzen, vlak naast het veer van Langerbrugge. De units bieden plek aan onder meer bedrijven in de logistiek. Ook productiebedrijven kunnen er neerstrijken. 

Verbouwing

Het 4,4 hectare grote terrein ondergaat een grondige verbouwing. Een aantal bestaande loodsen en kantoren, samen goed voor 17.000 vierkante meter vloeroppervlak, wordt gerenoveerd. Een deel van de gebouwen worden gesloopt. Op die plekken verrijst een nieuw gebouw van 10.000 vierkante meter, die in vier kwarten worden aangeboden aan gegadigden. De bouw begint voor de zomer. Een jaar later kunnen nieuwe bedrijven er hun intrek nemen. De verkoop van de bedrijfsunits begin al voor de jaarwisseling.

Banen 

Het project van Hexagon is een voorbeeld van duurzame ‘inbreiding’, zegt het havenbedrijf. Braakliggende terreinen en lege panden krijgen een nieuwe bestemming. Balmatt maakte onder meer producten met asbest, een stof die kankerverwekkend kan zijn steevast alarmbellen laat rinkelen. Volgens North Sea Port past de vergroening van het fabrieksterrein dan ook perfect in de groene agenda van het havenbedrijf. Bovendien zorgt het bedrijvenpark voor nieuwe banen. Hoeveel moet nog blijken.