Volledig scherm
Eind mei moesten de eerste Zeeuwse vissers stoppen met de pulstechniek © Theo Giele

Nederland betreurt pulsverbod België en Frankrijk

DEN HAAG - ,,Niet onverwacht, maar wel betreurenswaardig”, vindt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CU) de keuze van België en Frankrijk om de pulsvisserij in hun twaalfmijlszone met onmiddellijke ingang te verbieden. ,,Zeker gezien het hier inmiddels een kleine groep vissers betreft”, aldus het ministerie.

De pulstechniek wordt gebruikt bij het vangen van platvis als tong en schol. Vanaf 1 juli 2021 geldt een totaalverbod op het gebruik van elektrisch vistuig binnen de Europese Unie. Tot die tijd bestaat er een afbouwregeling waarin vissers hun pulstuig moeten vervangen door de traditionele vismethoden. De eerste groep (onder wie 6 vissers uit Zeeland) moest dat op 1 juni al doen, voor de grootste groep (waarvan 11 Zeeuwse kotters) gaat het pulsverbod eind dit jaar in. Voor 22 schepen, waaronder een Zeeuws schip, geldt dat zij tot medio 2021 mogen blijven pulsen. 

Afzonderlijke EU-lidstaten mogen vanaf 14 augustus in hun eigen territoriale wateren, tot 12 zeemijl (22 km)  uit de kust, op eigen houtje al het elektrisch vissen verbieden. Frankrijk en België hebben hiervan direct gebruik gemaakt. Dit is vooral voor de overgebleven 12 Zeeuwse pulsvissers nadelig.  Voor de Britse 12-mijlszone gold overigens al voor het van kracht worden van de nieuwe Europese regels een verbod op het vissen met de pulstechniek.

Voor de Belgische kustwateren is Vlaanderen bevoegd. Het Nederlandse ministerie van LNV heeft uit Brussel de bevestiging gekregen dat het verbod woensdag is ingegaan, maar verdere bijzonderheden zijn nog onbekend. ,,Voor België wachten we nog op details van het besluit”, laat het ministerie van LNV weten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement