Volledig scherm
De Zuidwestkust van Walcheren krijgt een hoge waardering van bezoekers © lex de meester

Natuurliefhebbers geven jaarlijks 188 miljoen euro uit in Zeeland

MIDDELBURG - De Zeeuwse natuurgebieden hebben vorig jaar ruim 6,2 miljoen bezoekers getrokken. In totaal brachten zij 16,4 miljoen bezoeken, waarbij ze gemiddeld 11,50 euro uitgaven. In totaal is dat dus meer dan 188,6 miljoen euro.

Dat blijkt uit het Bezoekersonderzoek natuurgebieden Provincie Zeeland 2017, dat woensdagmiddag is gepresenteerd in Middelburg. De studie is door NBTC NIPO Research uitgevoerd in opdracht van de provincie en Staatsbosbeheer. De aantallen zijn berekend op basis van een representatieve steekproef onder 3720 Nederlanders.

In werkelijkheid ligt het aantal bezoekers hoger, omdat in het onderzoek geen buitenlandse bezoekers zijn meegeteld. De 33 natuurgebieden (onder die term vallen bos, strand, natuurgebieden en recreatieplassen) kregen een gemiddelde waardering van 7,7. Er is ook gevraagd naar de waardering van elf afzonderlijke aspecten. Daarbij scoren de bereikbaarbaarheid/parkeergelegenheid en de kwaliteit van paden en wegen het hoogst. De sanitaire voorzieningen en de toegankelijkheid voor minder validen komen als minste uit de bus. 73 procent van de bezoekers komt met de auto.

De hoogste waardering krijgen de kust van West-Zeeuws-Vlaanderen en de Zuidwestkust van Walcheren (8,1). De Verklikkerduinen, de Vroongronden en overige Kop van Schouwen scoren het laagst (7,1), maar de onderzoekers geven daarbij aan dat de resultaten indicatief zijn vanwege het lage aantal waarnemingen. Aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen geven natuurliefhebbers het meeste geld uit: 21,10 euro per persoon. Aan de Zuidwestkust van Walcheren wordt per persoon 18 euro gespendeerd. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement