Volledig scherm
© © Dijkstra b.v.

Na Kijkshop verdwijnt met Xenos opnieuw een bekende winkel in Zeeland

DEN BOSCH - 'Een winkel waarin de heel wereld te koop is'. Met die woorden zette de bijzondere 'supermarkt' Xenos in 1973 voet aan de grond in Nederland. Maar na 45 jaar werd dinsdag bekend dat de naam Xenos van de gevel van een groot deel van de winkels verdwijnt. 

Na Kijkshop, dat in januari faillissement aanvroeg, verdwijnt daarmee opnieuw een zuster van het voormalige Bossche De Gruyter uit veel winkelstratenDinsdag werd bekend dat 110 filialen van Xenos in Nederland worden verkocht aan de familie Blokker en doorgaan onder de naam Casa. De 60 andere vestigingen gaan ook over, maar houden voorlopig de naam. In Zeeland zijn vijf Xenos-winkels: in Hulst, Terneuzen, Goes, Middelburg en Zierikzee. of alle vijf de winkels veranderen in Casa is nog onduidelijk.

China en Japan

Xenos werd in 1973 bedacht in Den Bosch en werd net als De Gruyter ingericht als supermarkt. De Griekse naam Xenos, wat vreemdeling betekent, zegt het al: het verkocht spullen waar de gewone Brabander nog nooit van had gehoord. ,,'t Zijn praktische huishoudelijke artikelen'', adverteerde Xenos zelf in de plaatselijke kranten. ,,Nuttige gebruiksvoorwerpen, culinaire lekkernijen en nog veel meer. Xenos importeert alles zelf.'' 

Het feit dat de winkel de spullen op grote schaal uit het buitenland kon halen, maakte de winkel goedkoper dan bijvoorbeeld boetiekjes die vergelijkbare producten verkochten, zei directeur G. de Wilde toen de winkelketen eind '73 al uitbreidde naar Amsterdam. ,,Wij importeren alles direct en in het groot, voornamelijk uit landen met een grote culturele traditie, zoals China, India, Japan, Marokko. Maar ook Rusland, Polen, Bulgarije.''

De formule sloeg direct aan. Binnen anderhalve maand volgen zaken in Eindhoven, Utrecht, Brussel en Amsterdam. 

Toch is er ook weerstand. Want hoe authentiek zijn die producten eigenlijk? In Amsterdam werd in 1974 geprotesteerd tegen de machinaal gemaakte producten. Ze zouden volgens de actiegroep schadelijk zijn voor de kwetsbare economieën in derdewereldlanden.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
© thymen stolk

Ook financieel gezien blijkt het niet alleen voor de wind te gaan. In 1975, als de supermarkten van De Gruyter ook op omvallen staan, melden media dat de winkels van Xenos nog steeds verlies lijden. De uitbreiding van het aantal winkels wordt op een laag pitje gezet. 

Over naar Blokker

Tot 1985 openen er in totaal 19 winkels. In dat jaar verkoopt moederbedrijf SHV de boedel aan ondernemers Wolters & Schaberg. Een jaar later komt het in handen van investeerder Goudsmit en in 1989 koopt de Blokker Holding de Xenos over. Die breidt het aantal winkels flink uit. 

Quote

Wij importeren alles direct en in het groot, voorname­lijk uit landen met een grote culturele traditie

Directeur De Wilde

In 2014 tellen Nederland en Duitsland samen zo'n 300 Xenos-winkels. Het hele Blokker-concern verkeert de laatste jaren echter in moeilijkheden. Het wil alleen nog verder met de eigen Blokkers en doet de rest van de hand. De 63 Duitse winkels van Xenos gingen daarom in december vorig jaar al over naar Tedi. 

Volledig scherm
© ANP

Waalwijk

Het distributiecentrum en hoofdkantoor van Xenos staan in Waalwijk. Die gaan met de verkoop van het grootste deel van de winkels dicht. 180 mensen die daar werken verliezen waarschijnlijk voor de zomer van 2019 hun baan. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
    PREMIUM
    poll / video

    Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

    VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.