Volledig scherm
De gezonken Urker viskotter UK 165. © ADR

Multraship mag bij Texel gezonken Urker viskotter bergen

TERNEUZEN - Het Terneuzense sleep- en bergingsbedrijf Multraship mag de Urker viskotter UK 165 bergen. Het schip zonk 28 november ten zuidwesten van Texel waarbij de twee opvarenden om het leven kwamen.

Een duikteam gaat vanaf bergingsvaartuig Multrasalvor 4 eerst in kaart brengen hoe het bijna twintig meter lange vissersschip erbij ligt op de zeebodem. De kotter bevindt zich op een diepte van twaalf tot veertien meter op zo'n zeven kilometer uit de kust van Texel.

Algemeen directeur Leendert Muller van Multraship kan nog niet zeggen wanneer  de kotter zal worden geborgen. Vrij rustig weer is nodig om het schip met de drijvende kraan Cormorant van Multraship te kunnen lichten. Het gebied waar de kotter ligt, bij zandplaat De Razende Bol, staat erom bekend dat het er flink kan stormen en dat er veel stroming staat.

De twee vissers (27 en 41) aan boord zijn 1 december na een zoektocht door marineduikers in de stuurhut gevonden en later in Urk begraven. De oorzaak van het zinken van de UK 165 is in onderzoek bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Volledig scherm
Bergingsvaartuig Multrasalvor 4 en de drijvende kraan Cormorant van Multraship aan het werk op de Westerschelde. © HV Zeeland