Mossels uit de Oosterschelde.
Volledig scherm
Mossels uit de Oosterschelde. © Johan van der Heijden

Mossels en oesters uit Oosterschelde veilig

YERSEKE - Het PFAS-gehalte in mossels en oesters uit de Oosterschelde is zo laag dat ze volgens Europese normen veilig gegeten kunnen worden.

 1. Na twaalf jaar implantaten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’
  PREMIUM
  MET VIDEO

  Na twaalf jaar implanta­ten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’

  Op haar 29ste maakte Johanna Kok (41) de rigoureuze beslissing om haar borsten te laten verwijderen. Als drager van het BRCA1-gen, had ze zestig tot tachtig procent kans op een agressieve vorm van borst- of eierstokkanker. Twaalf jaar liep ze met silicone implantaten rond. ,,Die moésten eruit, het voelde niet goed.” Nu mag ze deelnemen aan een trial waarbij borsten gevormd worden met lichaamseigen weefsel. ,,Na twaalf jaar is het gevoel terug!”
 2. Hoe komen we van die PFAS af? Piepkleine redders-in-nood melden zich aan het front
  PREMIUM

  Hoe komen we van die PFAS af? Piepkleine red­ders-in-nood melden zich aan het front

  Forever chemicals worden ze genoemd. PFAS zijn door de mens gemaakte oersterke chemische verbindingen van koolstof- en fluoratomen en zitten al tientallen jaren in het milieu. En sinds een jaar ook tussen de oren van de Zeeuwen. ‘Forever’. Daar komen we dus nooit meer vanaf, zou je denken. Maar techneuten en wetenschappers hebben zich wereldwijd gestort op de uitdaging de PFAS-ketens te breken. En er hebben zich hele kleine reddertjes-in-nood gemeld.