Volledig scherm
Jildou Schotanus is projectleider van het onderzoek ‘Meerwaarde naar mosselen’. © Dirk Jan Gjeltema

Mosselproject HZ wint onderzoeksprijs

VLISSINGEN - Het onderzoeksproject ‘Meerwaarde naar mosselen’ van de HZ heeft de RAAK-award 2019 gewonnen. Het onderzoeksteam ontving donderdag een cheque van tienduizend euro tijdens de uitreiking in Nieuwegein.

Het project onderzoekt hoe droogvallende mosselbanken aangelegd kunnen worden, en hoe ze kunnen bijdragen aan drie ogenschijnlijk tegenstrijdige doelen: kustbescherming, het verhogen van de biodiversiteit en de mosselproductie.

Bij het onderzoeksproject zijn Rijkswaterstaat, onderzoeksinstellingen NIOZ, Imares en Deltares, Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Wereldnatuurfonds en de bedrijven Roem van Yerseke en Cees Otte (BRU14) betrokken. Verder betaalt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek via het Regieorgaan SIA eraan mee.

Verschillende organisaties

‘Meerwaarde met Mosselen biedt oplossingen voor een grote maatschappelijke uitdaging. De grote kracht van dit onderzoek is dat hierbij ogenschijnlijk tegenstrijdige doelstellingen van deelnemers als Rijkswaterstaat, verschillende natuurorganisaties en mosselkwekers verenigd worden. De jury prijst dat het onderzoeksteam actief naar oplossingen blijft zoeken die voor alle partners een verbetering betekenen’, luidde het oordeel van de jury.

De RAAK-award wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt op het SIA-congres, georganiseerd door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek. Deze organisatie wil praktijkgericht onderzoek van hogescholen promoten en verbeteren. Het is de eerste keer dat een project van de HZ de prijs wint. 

  1. Ivo is wél open over zijn fetish; ‘Ik snap dat sommigen het liever geheim houden’
    PREMIUM

    Ivo is wél open over zijn fetish; ‘Ik snap dat sommigen het liever geheim houden’

    MIDDELBURG - Je hebt het misschien niet met grote letters in je werkagenda geschreven, maar waarom eigenlijk niet? Het is vandaag Wereld Fetishdag. De dag waarop fetishisten worden aangemoedigd meer open te zijn over bijvoorbeeld hun passie voor latex kleding of bondage. Middelburger Ivo Greeven windt er geen doekjes om: ,,Latex kleding, korsetten en hoge hakken vind ik mooi om te zien en om zelf te dragen.”