Volledig scherm
PREMIUM
De biocentrale in Bemmel kampte vorig jaar met grote problemen, met stankoverlast als gevolg. Elektronische ‘neuzen’meten nu 24 uur per dag welke geuren vrijkomen. © Erik van 't Hullenaar

Moet Rilland vrezen voor de mestvergister?

ReportageTuinders, politici, omwonenden... het lijkt wel of Engie met haar plannen om een biovergister bij Rilland te bouwen iedereen in Zeeland tegen zich in het harnas jaagt. Maar is de vrees voor stank, ziekteverwekkende beestjes en zwaar verkeer wel terecht? Deze krant toog naar de Betuwe, waar Engie flink leergeld betaalde met een vergelijkbare -kleinere- installatie.

Bergerden in de Betuwe. Een glastuinbouwgebied ingeklemd tussen de dorpen Huissen, Bemmel en een woonboulevard. Een pannenkoekenrestaurant aan de rand van het winkelgebied ligt er op deze oktoberochtend verlaten bij. Vorig jaar zomer was het restaurant nog in het nieuws. Klanten vluchtten het terras af, omdat de stank van een net geopende biovergister niet was te harden. Overbuurman Geert Melchels weet nog precies hoe het ruikt. ,,Een weeïge lucht, heel apart. Nu is het wel beter hoor, hier hebben we er weinig last van", vertelt hij, terwijl hij zijn schapenstalletje uitmest. Een aanwinst voor het dorp vindt hij niet. ,,Zo'n biovergister hoort hier, tussen al die bebouwing, gewoon niet thuis.”

Op naar de centrale zelf. Te midden van een nog onbebouwd glastuinbouwgebied doemen zes koepels op. Onder deze daken wordt een mengsel van mest en plantaardige en dierlijke afvalstromen honderd dagen lang gemengd op een temperatuur van 40 graden. Aan het eind van  het proces houdt exploitant Engie twee soorten mest voor de landbouw én biogas over. Als de centrale een jaar lang op volle toeren draait, wordt  er 9,5 miljoen kuub gas in het net gepompt. Genoeg om alle huizen van de dorpen Bemmel en Angeren -samen zo'n 5.000 huishoudens- ‘groen’ te laten stoken en koken.

Een jaar geleden maakte de Franse energiereus bekend zich ook in Rilland te gaan vestigen. Sindsdien zijn er op gemeentelijk en provinciaal niveau felle debatten gevoerd en hielden inwoners van Rilland meerdere protestacties. Maar niemand nam nog de uitnodiging van Engie aan om een kijkje te nemen bij de vergelijkbare centrale in Bemmel. Opmerkelijk, vindt woordvoerder Michael Verheul. Volgens hem wordt het debat over de komst van de centrale naar Rilland vervuild met allerlei onjuiste beweringen. Het dieptepunt? ,,In Provinciale Staten van Zeeland werd gesuggereerd dat we in Rilland kadavers gaan verbranden!” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement