Volledig scherm
Het ontwerp waarmee David Laport de European Woolmark Prize in de wacht sleepte. © Mitchell Oakley Smith (Australian Wool)

Modeontwerper David Laport uit Goes wint prestigieuze prijs

GOES - De uit Goes afkomstige kledingontwerper David Laport (30) heeft dinsdag een prestigieuze modeprijs gewonnen in de Europese modehoofdstad Milaan. Hij treedt daarmee in de voetsporen van grote namen als Karl Lagerfeld en Yves Saint Laurent.

Het gaat om de Europese Woolmark Prize 2017/2018, waarin de Australische Merino wol centraal staat. De Goesenaar ontwierp van die stof een oranje jurk met rafels - geïnspireerd op het kleurrijke schilderij The Big Splash van kunstenaar David Hockney. Laports stuk werd geroemd door de jury, omdat het origineel en 'draagbaar' is; geschikt als avondkleding én voor casual gelegenheden. 

Quote

Laports stuk werd geroemd door de jury, omdat het origineel en 'draag­baar' is; geschikt als avondkle­ding én voor casual gelegenhe­den.

Woolmark Prize

De Woolmark Prize is niet zomaar een prijs. Het levert Luport een heleboel internationale persaandacht én 70.000 Australische dollar op - zo'n 50.000 euro. Dit bedrag mag hij gebruiken om een nieuwe collectie te maken voor de wereldwijde finale in januari. ,,Ik denk dat ik verder borduur op het stuk dat ik nu heb gemaakt", vertelt hij. ,,Ik heb hier enorm veel research voor gedaan en het lijkt me mooi dat er een lijn in de collectie zit." Als hij de hoofdprijs wint zou hem dat nog eens 200.000 Austrailsche dollar opleveren én een samenwerking met een groot, internationaal retailnetwerk.

In de winkels

Quote

Celebri­ties als Sia, Jessie J en Solange Knowles hulden zich al in echte 'Laports'

Of de kleding van Laport nu ook al ergens verkrijgbaar is? ,,Heel binnenkort", zegt hij verheugd. Er komt een aantal exclusieve kledingstukken van hem te liggen bij een internationale modeketen die ook vestigingen heeft in Nederland. Hij zal daarover meer bekendmaken via zijn eigen kanalen. ,,De kleding is as we speak in productie." Laport wil zich in de toekomst meer gaan richten op kleding die voor iedereen bereikbaar en draagbaar is. Dat zal ook te zien zijn aan zijn wintercollectie die in september wordt gepresenteerd. Hij hoopt daarna ook het aantal verkooppunten te kunnen uitbreiden.

Celebrities

Behalve 'ready to wear' kledingstukken, die voor iedereen kunnen, heeft Laport ook veel ervaring in het maken van kleding op maat. Dat hij ook die kunst in de vingers heeft, blijkt wel uit het feit dat grote artiesten hem benaderen om zijn ontwerpen te mogen dragen op gala's en tijdens tv-optredens. Zo hulden onder meer de Amerikaanse zangeres Sia, de Engelse singersongwriter Jessie J en celebrity (slash zus van Beyoncé) Solange Knowles zich in echte 'Laports'. ,,Ach, het is een combinatie van geluk hebben, hard werken en samenwerken met een goed team", nuanceert Laport. Nee hoor, dit aanstormend talent heeft geen last van grootheidswaanzin. Het is en blijft toch een echte Zeeuw.