Volledig scherm
Covra bij Nieuwdorp © Marcelle Davidse

Ministerie: geen staatssteun aan kerncentrale Borssele

BORSSELE - Het Rijk geeft geen ongeoorloofde staatssteun aan de kerncentrale in Borssele zoals antikernenergieorganisatie Laka beweert. Dat zegt het ministerie van Infrastructuur & Milieu in een reactie.

Heeft de kerncentrale in Borssele een concurrentievoordeel omdat de Nederlandse Staat opslag en verwerking van radioactief afval bekostigt? Absoluut niet, laat een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur & Milieu weten. Het Rijk is dan ook niet beducht voor de Europese procedure die antikernenergieorganisatie Laka en vijftien eigenaren van zonnepanelen beginnen om de in hun ogen 'concurrentievervalsende' staatssteun aan te vechten.

Het Nederlandse radioactieve afval van onder meer de kerncentrale in Borssele, uraniumverrijkingsbedrijf Urenco en van ziekenhuizen wordt verwerkt en opgeslagen door de Centrale Organisatie voor Opslag van Radio (Covra) in Borssele. De Covra is een naamloze vennootschap waarvan alle aandelen sinds 2002 in handen zijn van de Staat.

De vervuiler betaalt

Daaruit concludeert Laka dat de Staat betaalt voor opslag en verwerking van radioactief afval van energiebedrijven. De rijksoverheid zou daarmee de Europese regels voor staatssteun schenden, want 'in andere landen zijn de producenten van radioactief afval daarvoor verantwoordelijk'. Laka stelt dat Covra - en daarmee het Rijk -  ook alle (onderzoeks)kosten voor de eindberging in 2130 draagt. Op die manier verlost ze een kernenergieproducent als EPZ, exploitant van de kerncentrale in Borssele, van een flinke kostenpost.

Volgens een woordvoerder het ministerie van I&M heeft Laka het mis. Weliswaar is Covra een staatsdeelneming, maar de bedrijven en instellingen moeten gewoon betalen voor de verwerking- en opslagkosten. Niet de overheid, maar de vervuiler betaalt voor alle fasen van het beheer van radioactief afval. Zo zijn exploitanten van nucleaire installaties ook zelf verantwoordelijk voor de opruimkosten van deze installaties, en afvalkosten zijn hiervan een onderdeel, luidt de reactie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement