Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Volledig scherm
Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. © ANP

Ministerie benadrukt: Zeeuws-Vlamingen mogen gewoon via Belgisch grondgebied naar Nederland rijden

TERNEUZEN - Wie in Zeeuws-Vlaanderen woont en via Belgisch grondgebied naar een ander deel van Nederland wil rijden, mag dat gewoon doen. Dat benadrukt het Nederlandse ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Er is geen douane die automobilisten van bijvoorbeeld Hulst naar Bergen op Zoom tegenhoudt, stelt het ministerie. Wel moet de automobilist zijn verantwoordelijkheid nemen en niet ook nog even gaan tanken in België. Want dat mag niet.

Het ministerie reageert daarmee op onrust die vandaag ontstaan is door een toelichting vanuit Brussel op een verbod op alle niet-essentiële reizen in België. Een woordvoerder van het coronacrisiscentrum in Brussel zei eerder vandaag dat bewoners van Hulst die via België naar Bergen op Zoom rijden, een enorme boete riskeren. Maar volgens Binnenlandse zaken is dat onjuist. Automobilisten uit Zeeuws-Vlaanderen die een dergelijke reis maken, zullen gewoon worden doorgelaten als ze in België de situatie uitleggen, aldus het ministerie.

Vertragingen voor grensarbeiders

Sinds 18 maart geldt in België een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland, waaronder Nederland. Grensarbeiders en vracht- en dienstenverkeer vallen niet onder dit verbod. De Belgische autoriteiten controleren daarop, waardoor grensarbeiders te maken kunnen krijgen met vertragingen. ,,De minister van Justitie en Veiligheid heeft met zijn Vlaamse ambtsgenoot afgesproken zo snel mogelijk een regeling uit te werken om de vertragingen voor grensarbeiders in vitale sectoren en cruciale beroepen, waaronder medisch personeel, tot het minimum te beperken”, schrijft minister Raymond Knops van Binnenlandse zaken vanavond in een brief aan de Tweede Kamer. 

Niet tanken in België

Volgens de minister is het nog niet nodig om ook in Nederland een dergelijk verbod op reizen naar het buitenland in te stellen. Toch drukt hij iedereen op het hart niet de grens over te gaan, en zeker niet om te tanken, te winkelen of op vakantie te gaan. ,,Het is van belang dat mensen dit advies serieus nemen zodat verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt tegengegaan.”

Knops stelt dat de lokale autoriteiten goed zijn voorbereid om hun taken uit te voeren en dat ze nauw samenwerken met de collega’s van de buurlanden. Ook de nationale crisiscentra aan beide kanten van de grens, wisselen volgens hem actief informatie uit.

  1. Coronamuur scheidt geliefden aan beide kanten van de grens: ‘Hier moet een oplossing voor komen!’
    PREMIUM
    video

    Coronamuur scheidt geliefden aan beide kanten van de grens: ‘Hier moet een oplossing voor komen!’

    RETRANCHEMENT - Hoe belangrijk is liefde? Grenzeloos belangrijk, is het antwoord van Jean-Paul Roels uit Retranchement. Zijn lief woont in Brugge. ,,Het coronavirus scheidt geliefden”, zegt Roels. Zelf heeft hij het niet zo ver laten komen: vlak voor de grens dicht ging, pakte hij een tas in en spoedde zich naar Brugge. Roels heeft een Facebookpagina opgericht voor koppels die in dezelfde situatie zitten: Grenzeloze liefde gedurende de Corona crisis.