Volledig scherm
© Boaz Timmermans

Minister: 'Tol in tunnel is niet oneerlijk'

DEN HAAG - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) peinst er niet over om de tolheffing in de Westerscheldetunnel te heroverwegen. Zeeuws-Vlaanderen moet blij zijn dat die tunnel er ligt, vindt ze.

Dat blijkt uit haar antwoorden op vragen van Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA). Van Nieuwenhuizen kan zich 'heel goed voorstellen dat inwoners van Zeeuws-Vlaanderen het niet prettig vinden om bij elke passage van de Westerscheldetunnel tol te moeten betalen'. Maar het aanleggen van wegen is duur, schrijft ze, en voor de aanleg van de Westerscheldetunnel was het noodzakelijk tol te heffen. ,,Hoewel ik me dus het gevoel goed kan voorstellen van de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, is het resultaat dat het met de tunnel een stuk makkelijker is geworden om de rest van Zeeland en Nederland te bereiken."

Op de vraag of ze het niet onterecht vindt dat alleen in Zeeland tol wordt geheven en dat dit Zeeuws-Vlaanderen economisch benadeelt, antwoordt ze kortweg nee. Volgens haar is Zeeuws-Vlaanderen door de tunnel juist bereikbaarder geworden. Ze wil niet tornen aan gemaakte afspraken over de financiering. Ze wijst erop dat het Rijk bij elkaar opgeteld 350 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de Sluiskiltunnel, de N61 door Zeeuws-Vlaanderen en de Sloe- en Tractaatweg tussen Goes en de Belgische grens.  

  1. Wat is een Premium-artikel en hoe log ik in?

    Wat is een Premium-artikel en hoe log ik in?

    De artikelen met gele labels op deze site én in de app zijn Premium. Dat zijn de verhalen die het nieuws duiden, spraakmakende interviews, onze columns en meer. Exclusief voor ingelogde gebruikers en abonnees, want die bieden we graag wat meer. Hoe krijg ik toegang tot Premium? Bent u abonnee? Ik heb een PZC-profiel Ik heb geen PZC-profiel Ik weet niet of ik een PZC-profiel heb Er is geen e-mailadres van mij bekend bij jullie Bent u geen abonnee? Ik wil voor 5 euro per maand alle Premium-artikelen kunnen lezen Ik heb een PZC-profiel Ik heb geen PZC-profiel Er is geen e-mailadres van mij bekend bij jullie De klantenservice is telefonisch te bereiken op 088-0139910