Volledig scherm
© Boaz Timmermans

Minister: 'Tol in tunnel is niet oneerlijk'

DEN HAAG - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) peinst er niet over om de tolheffing in de Westerscheldetunnel te heroverwegen. Zeeuws-Vlaanderen moet blij zijn dat die tunnel er ligt, vindt ze.

Dat blijkt uit haar antwoorden op vragen van Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA). Van Nieuwenhuizen kan zich 'heel goed voorstellen dat inwoners van Zeeuws-Vlaanderen het niet prettig vinden om bij elke passage van de Westerscheldetunnel tol te moeten betalen'. Maar het aanleggen van wegen is duur, schrijft ze, en voor de aanleg van de Westerscheldetunnel was het noodzakelijk tol te heffen. ,,Hoewel ik me dus het gevoel goed kan voorstellen van de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, is het resultaat dat het met de tunnel een stuk makkelijker is geworden om de rest van Zeeland en Nederland te bereiken."

Op de vraag of ze het niet onterecht vindt dat alleen in Zeeland tol wordt geheven en dat dit Zeeuws-Vlaanderen economisch benadeelt, antwoordt ze kortweg nee. Volgens haar is Zeeuws-Vlaanderen door de tunnel juist bereikbaarder geworden. Ze wil niet tornen aan gemaakte afspraken over de financiering. Ze wijst erop dat het Rijk bij elkaar opgeteld 350 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de Sluiskiltunnel, de N61 door Zeeuws-Vlaanderen en de Sloe- en Tractaatweg tussen Goes en de Belgische grens.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
    PREMIUM
    poll / video

    Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

    VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.