Minister: Ontpoldering Hedwigepolder kan definitief doorgaan
DEN HAAG - De graafmachines kunnen weer aan het werk. Minister Christiane van der Wal-Zeggelink zet het licht op groen voor het verder afgraven van de zeedijk om de Hedwigepolder.
De minister voor Natuur en Stikstof ziet geen aanleiding om de ontpolderingsplannen te wijzigen. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. De resultaten van elf onderzoeken zowel naar de natuurontwikkeling als naar de gezonde leefomgeving geven haar geen aanleiding om van koers te veranderen. Dat betekent dat de polder waarschijnlijk dit najaar onder water komt te staan.
De PFAS-affaire was voor de provincie Zeeland, gemeenten langs de Westerschelde en verschillende fracties in de Tweede Kamer aanleiding om de minister te vragen pas op de plaats te maken met het omstreden natuurproject waarover al in 2005 een besluit werd genomen.
Negatieve effecten
De Tweede Kamer droeg in een motie de minister op na te gaan of het laten overstromen van de Hedwigepolder met vervuild Scheldewater negatieve effecten heeft op de natuur en op de gezondheid van omwonenden.
Wat natuur betreft herhaalt de minister eerder genoemde argumenten. Het nieuwe getijdengebied is nodig voor het natuurherstel. En de natuur in de ontpolderde Hedwigepolder krijgt dezelfde kwaliteit als die in het naastgelegen Verdronken Land van Saeftinghe waar sinds jaar en dag Scheldewater binnenstroomt.
Dalende trend
Bovendien wordt de Westerschelde schoner, verwacht de minister. ,,Het besluit tot ontpoldering is genomen in de wetenschap dat er in de Westerschelde sprake is van vervuiling met verschillende stoffen. Uit de uitgevoerde metingen en onderzoeken blijkt de vervuiling vanaf 2018 te zijn afgenomen en is een dalende trend zichtbaar. De verwachting is dat, gezien de genomen en te nemen maatregelen ten aanzien van het lozen van PFAS, deze dalende trend zich voortzet.”
Voorspeld wordt dat hierdoor de ontpolderde Hedwigepolder minder vervuild zal worden dan Saeftinghe nu is.
Het heeft geen toegevoegde waarde om de uitkomsten van een bevolkingsonderzoek af te wachten
Ontpoldering brengt ook een gezonde leefomgeving niet in gevaar, stelt de minister. Ze verwijst daarbij naar het recente onderzoek naar voedsel uit de Westerschelde en het onderzoek naar zwemwater. Het RIVM en de GGD Zeeland raadden consumptie van onder meer vis en garnalen uit de Westerschelde af. Zwemmen kan wel, maar alleen op aangewezen zwemlocaties.
Niet van toepassing
Mensen kunnen op vier manieren worden blootgesteld aan PFAS: via de huid bij het zwemmen of lopen door het slik, door het inademen van kleine waterdruppeltjes, het inslikken van water met PFAS of het eten van voedsel uit verontreinigd water. Maar dit alles doet er eigenlijk niet toe in de Hedwigepolder, zo valt uit de brief van de minister op te maken: ,,In de ontpolderde Hedwigepolder mag niet worden gezwommen of gevist en er mag ook geen drinkwater worden gewonnen. Een beoordeling op bovengenoemde vier aspecten in relatie tot de ontpoldering van de Hedwigepolder is dan ook niet direct van toepassing.”
Ook een bevolkingsonderzoek zal de ontpoldering niet in de weg kunnen staan, schrijft ze: ,,Ik begrijp dat bewoners uit de omgeving van de Westerschelde graag willen dat ik in mijn besluit ook een bevolkingsonderzoek betrek om te bezien hoe de blootstelling aan PFAS in het verleden zich heeft vertaald in bloedwaarden. Een dergelijk onderzoek geeft echter geen inzicht in de effecten van het toelaten van water in de Hedwigepolder en daarom heeft het geen toegevoegde waarde om de uitkomsten van dit onderzoek af te wachten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Meerdere gewonden bij ongeval Nieuwe Vlissingseweg Middelburg
MIDDELBURG - Bij een ongeluk op de Nieuwe Vlissingseweg in Middelburg zijn zaterdagmiddag meerdere gewonden gevallen. Twee fietssters en een brommerrijder kwamen met elkaar in botsing. Bij de valpartij werd een geparkeerde auto geraakt. Deze raakte beschadigd. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
Inge uit Hoek begroef haar poes Sparkle. Dacht ze, tot poes tien maanden later met vijf kittens weer opdook
HOEK - Inge Bauweraerts kan het nog steeds amper geloven. Een klein jaar geleden begroef ze haar poes Sparkle in haar tuin in Hoek. Dacht ze. Sinds een paar dagen is Sparkle namelijk weer thuis. En ze is niet alleen; ze is vijf kittens rijker. -
PREMIUMmet video
De vier lopers hebben het gehaald, 125 kilometer ondanks de vele blaren
DISHOEK - Ze hebben het gehaald maar ze raden niemand aan om ook te proberen om 125 kilometer in een etmaal al wandelend af te leggen. ,,Want het is echt zwaar, heel zwaar.”
-
PREMIUManalyse
Dijkgarantie gold slechts tot aan de grens, daarmee was lot Hedwige al bezegeld
MIDDELBURG - Het water stroomt dit najaar de Hedwigepolder in. Al voordat de rechter en de minister groen licht gaven voor voortzetting van het ontpolderingswerk was er geen weg terug. -
PREMIUM
Werk van stugge en stoere dames in het Marie Tak
DOMBURG - Twee stugge en stoere dames zijn in het Marie Tak van Poortvliet te zien. Het zijn Jo Koster en Dora Koch-Setter. De eerste is geboren in 1868 in Kampen, de tweede in 1881 in Bayreuth (Duitsland). -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.