Minister: onmogelijk om alle scheepswrakken te onderzoeken
DEN HAAG - Minister Bussemaker gaat met de vijf kustprovincies praten om afspraken te maken over historische scheepswrakken. Ze schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Eind mei stuurden de kustprovincies een brandbrief naar minister Bussemaker waarin ze het Rijk opriepen zich beter in te zetten voor beheer en behoud van ons maritiem erfgoed. De onderwatervindplaatsen worden namelijk bedreigd door natuurlijk erosie. Zo dreigt definitieve teloorgang van een oud oorlogsschip uit de zestiende eeuw bij Ritthem. Een deel van het wrak ligt op een plateau onder water. De resten dreigen daarvan af te vallen.
De minister erkent dat actie nodig is, maar ontkent dat er nu helemaal niets gebeurt. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzamelt voortdurend informatie over wraklocaties. De organisatie kijkt samen met andere instellingen hoe erosie kan worden tegengaan en hoe verdere achteruitgang van resten beperkt kan blijven.
Bussemaker vindt dat een aantal zaken meer aandacht verdient. Hoewel er al veel locaties in beeld zijn, weet de overheid niet precies hoe waardevol de plekken allemaal zijn en hoe ernstig ze bedreigd worden door natuurlijke erosie.
De minister zegt ook dat het nooit mogelijk zal zijn om alle locaties intensief te onderzoeken. ,,Onderzoek onder water is daar te kostbaar voor en bovendien is het de vraag wat we met zoveel vondstmateriaal zouden moeten.'' Bussemaker zegt dat het alleen al om die reden zinvol is om keuzes te maken.
Aan het einde van dit jaar wil de minister afspraken hebben gemaakt met de vijf kustprovincies. Volgend voorjaar krijgt de Tweede Kamer een voorstel van het kabinet over de toekomst van het Nederlands erfgoed, waarin concreet wordt ingegaan op het erfgoed onder water.
De minister vindt overigens dat er verspreid over Nederlandse musea al heel veel aandacht is voor maritiem erfgoed. In dat verband noemt Batavialand in Lelystad, Romeinse schepen die tentoongesteld zullen worden in het Archeon en aandacht voor de handelsvaart in de Gouden Eeuw in het Muzeeum in Vlissingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMET VIDEO
Een strontdouche, ondergekotste auto's en bloed op de muren: Deze mannen hebben de 'vieste' banen van Zeeland
Schimmel onder je vloer, drijvende drollen of een tapijt vol bloed? Geen paniek. Deze mannen scheppen de putjes uit, schrapen de stront van de muren en stomen het braaksel uit je auto. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Reusachtig ‘stopcontact’ vaart binnenkort over Westerschelde richting Baltische Zee: ‘Genoeg stroom voor 475.000 gezinnen per jaar’
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
PREMIUM
Meer mensen met streptokokken-infecties belanden in het ziekenhuis: ‘Soms wordt het ineens rap ernstiger’
In ziekenhuis Adrz komen de laatste tijd meer patiënten terecht die ziek zijn geworden door een besmetting met de groep A streptokokken-bacterie. Andere ziekenhuizen zien ook een piek. -
-
-
PREMIUM
Toneel in het Zeeuws-Vlaams: ‘Het zou zonde zijn als ons dialect verloren gaat’
Het voortzetten van het streekdialect, dat is een van de belangrijkste uitgangspunten van Volkstheater De Scheldegalm uit Kloosterzande. Of zoals de leden zelf zeggen ‘De taol waor dam’n mee grôôt gebrocht zijn’. Met uitvoeringen van het blijspel ‘Den Oekpaol’ (De Hoekpaal) is de vereniging komende tijd vijf keer te zien in Hulst en Axel. -
PREMIUM
Loods moet kunnen vertrouwen op veilige opstap
De kapitein van een zeeschip is vanzelfsprekend verplicht te zorgen dat een loods veilig aan boord kan komen. Maar de loods kan vanaf het loodsvaartuig niet altijd op voorhand oordelen of alles in orde is.