Volledig scherm
Minister Henk Kamp. © Bart Maat/ANP

Minister Kamp vraagt top Delta rechtszaak te staken

MIDDELBURG - Verschillende betrouwbare bronnen bevestigen dat de minister het op een akkoordje wil gooien met het energiebedrijf.

Stop nou met die rechtszaak tegen het Rijk, dan help ik Delta met de verliesgevende kerncentrale. In soortgelijke bewoordingen heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken dat deze week gezegd tegen de top van Delta. Dat bevestigen betrouwbare bronnen.

Het zit Kamp al langer dwars dat Delta aan de ene kant het Rijk om hulp vraagt voor de kerncentrale en aan de andere kant zich juridisch blijft verzetten tegen gedwongen splitsing van het energiebedrijf. Die splitsing leidt er mede toe dat er een oplossing moet komen voor 'Borssele', omdat de nucleaire stroomfabriek zonder moeder Delta financieel niet op eigen benen kan staan.

Ook de aandeelhouders hebben Delta gesmeekt de juridische procedure tegen het Rijk te staken, omdat die de kansen op hulp uit Den Haag verkleint.

Delta had om een onderhoud met de minister gevraagd. In het gesprek kregen algemeen directeur Gerard Uytdewilligen en president-commissaris Cees Maas te horen dat het stoppen van de rechtszaak de weg effent voor een oplossing voor Borssele. Delta wil daar niet op reageren, de woordvoerder van Kamp evenmin.

Handreiking

Delta heeft er belang bij door te procederen. Zowel het Zeeuwse energiebedrijf als het grotere Eneco vecht de splitsing aan op grond van het Europese Verdrag van rechten de mens: je mag eigendom niet zo maar ontnemen. Beide bedrijven hopen dat de rechter hen in het gelijk stelt, waarmee de verplichte splitsing van de baan zou kunnen zijn. Alleen een handreiking van de minister is voor Delta onvoldoende. Dat vergt een formele overeenkomst. De minister heeft wel wat te winnen. Hij verijdelt een rechtszaak tegen de overheid en poetst als redder van de kerncentrale zijn imago op.

Mede onder druk van de PvdA wil het kabinet met Delta en zijn aandeelhouders verder praten over een oplossing voor de kerncentrale. De wil daartoe herhaalde het in een gisteren gepubliceerde brief aan de Tweede Kamer. De beste mogelijkheid lijkt Enduris en het belang van Delta in waterbedrijf Evides samen te ballen in een nieuw nutsbedrijf dat rechtstreeks onder de aandeelhouders wordt gebracht. Het Rijk staat dan garant voor een lening die de aandeelhouders nemen. Met de opbrengst kan Delta een buffer aanleggen voor de kerncentrale, in de hoop dat er na 2021 weer winst wordt gemaakt. Volgens deskundigen trekken de energieprijzen dan aan.