Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie). © ANP

Minister accepteert verbod op pulsvisserij niet zonder slag of stoot

videoVLISSINGEN - Voor de Nederlandse vissers moet een goede overgangsregeling komen als binnen Europa de pulstechniek wordt verboden. Dit zei minister Carola Schouten (CU, landbouw, natuur en voedselveiligheid) zaterdag op het congres van de ChristenUnie in Zwolle. Waarschijnlijk is komende woensdag in Straatsburg een beslissende vergadering waarin over de toekomst van het elektrisch vissen wordt beslist.

Volgens de Franse milieuorganisatie Bloom heeft een meerderheid van de raad van EU-ministers afgelopen vrijdag het standpunt ingenomen dat vanaf 1 januari 2022 een volledig verbod zou ingaan. Deze fervente tegenstander van de pulstechniek noemt dit een doorbraak, maar vindt anderzijds onaanvaardbaar dat het verbod pas over drie jaar ingaat. Alleen Nederland en Duitsland zouden binnen de raad tegen een verbod zijn.

Vorig jaar stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wilde de techniek juist toestaan en de raad van de nationale visserijministers was verdeeld. Woensdag praten vertegenwoordigers van deze drie Europese instellingen over de pulsvisserij.

Minister Schouten noemde de gang van zaken rond de pulsvisserij ‘Europa op zijn smalst’. Zij noemt het een ‘heel zorgelijk dossier’. ,,Een techniek die evident goed is voor het milieu wordt het niet om inhoudelijke, maar om politieke redenen ongelooflijk moeilijk gemaakt.Laat ik één ding zeggen, als dat verbod er komt, dan gaan wij niet onze vissers in de steek laten. Ik zal ook zelf door blijven knokken voor technieken die goed zijn voor ons milieu en ook goed voor onze vissers. Een Europa dat om politieke redenen per direct onze vissers het werken en leven moeilijk gaat maken, dat zal ik niet accepteren.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement