Volledig scherm
Het terrein binnen de rode lijnen wordt bestemd voor het complex van de mariniers. Linksonder de bestaande marinekazerne. © Ruben Oreel

Miljoenen compensatie voor bouwers marinierskazerne Vlissingen

VLISSINGEN - De drie consortia die in de race zijn voor de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen, krijgen vanwege de vertraging elk 1,7 miljoen euro compensatie.

De bouw van de kazerne is al enkele keren uitgesteld, mede doordat er onder de mariniers veel verzet is om van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. Opschorting van de aanbesteding was ook nodig om overleg te kunnen voeren met de medezeggenschapscommissie van het personeel.

Dat is gebeurd onder leiding van oud-Inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht Bart Hoitink. Het overleg is in maart afgerond. Defensie moet nog een besluit nemen over de adviezen van de medezeggenschapscommissie. Dan is ook duidelijk wat de financiële consequenties zijn.

Tegemoetkoming

Voor de bouw hebben drie consortia zich ingeschreven. Standaard krijgen zij een tegemoetkoming van 1 miljoen euro in de ontwerpkosten. De staatssecretarissen Barbara Visser (Defensie) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) hebben dat nu verhoogd tot 2.745.000 euro per consortium ‘vanwege de unieke situatie en de wens de consortia aan boord te houden’.

Zij willen voorkomen dat door de vertraging partijen afhaken, ‘zodat de concurrentie in het aanbestedingstraject gegarandeerd blijft'. Het extra bedrag van ruim 1,7 miljoen euro noemen zij ‘billijk en redelijk'.

Asbest

De gunning van de voorbereiding van de bouw is uitgesteld tot uiterlijk 1 juni van dit jaar. Of dat wordt gehaald, is nog de vraag. Recent is ontdekt dat de afdeklaag van de stortlocatie op het terrein waarschijnlijk asbest en andere verontreinigingen bevat. Defensie onderzoekt nu of dit deel van het gebied moet worden gesaneerd.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement