Volledig scherm
Miljoenen brokkelsterren gezien in de Oosterschelde ter hoogte van de Plompe Toren © Tom Heijnen

Miljoenen brokkelsterren in de Oosterschelde

BURGHSLUIS - Het regent momenteel brokkelsterren bij de Plompe Toren. Duikend boswachter Peter Voorn van Natuurmonumenten en zijn buddy zagen er niet eerder zoveel tegelijk in de Oosterschelde. Ze hebben het over 'miljoenen'.  ,,Erg indrukwekkend." 

Een brokkelster houdt van stomend getijdewater. De dieren filteren het er hun voedsel uit. ,,Op de duikstek bij de Plompe Toren is veel stroming en dat trekt dus aan", verklaart Voorn de massale aanwezigheid. Brokkelsterren komen in oneindig veel kleurenvariëteiten voor. Met name de centrale schijf is bij bijna ieder dier verschillend.

Volledig scherm
De brokkelster heeft een centrale schijf van 2 centimeter doorsnede en vijf armen die 7 centimeter lang kunnen worden. Zoals alle slangsterren hebben brokkelsterren geen zuignappen aan de voetjes. Ze slaan hun soepele armen om stenen en trekken zich zo voort om voedseldeeltjes uit het water te vissen. Het dier is overdekt met kleine stekeltjes. © Tom Heijnen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.
  2. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.