Camping De Schotsman
Volledig scherm
Camping De Schotsman © Mechteld Jansen

'Mijn kind eet alleen Granny Smith-appels'

KAMPERLAND - Slapen op een luchtbed tijdens een jeugdkamp? Dat kan echt niet meer. En ook op vakantie moet er een vegetarisch, biologisch of lactosevrij menu zijn. Ouders worden veeleisender, merken organisatoren van kindervakanties.

'Gaat het wel goed met mijn dochter? Ik hoor maar niets.’ En: ‘Ik wilde nog even zeggen dat zijn tandenborstel in het rechterachtervakje van zijn tas zit. Misschien kan hij hem niet vinden.’ Medewerkers van kinderkamporganisator Vinea krijgen regelmatig dit soort telefoontjes van bezorgde ouders.

Ze hadden het er zo druk mee, dat het bedrijf vorige zomer een speciale folder voor ouders maakte. Er staat een 06-nummer op van de kampleiding en de nodige instructies. ,,Ouders hebben meer behoefte aan contact, terwijl hun kinderen denken: ‘ik stuur papa straks wel een berichtje’. Wij benadrukken: ‘geen bericht is goed bericht’”, legt product manager Edine Oosterhof uit.

Quote

Mijn vader heeft iets geschreven, maar ik ga niet antwoorden hoor.

De drie meiden die deze week op kamp zijn aan het Veerse Meer dénken er niet aan om hun ouders een berichtje te sturen. ,,Mijn vader heeft iets geschreven, maar ik ga niet antwoorden hoor”, zegt één van hen. Haar vriendin: ,,Ik zit niet veel op mijn mobiel. Dat is ongezellig.” Een ander: ,,Mijn moeder schreef dat ik geen eieren moet eten, want die kunnen besmet zijn met iets ofzo.” En weg zijn de tieners, de grote partytent in, waar ze kunnen aanschuiven voor het avondeten.

Een stuk of dertig jongens en meiden – voornamelijk uit de Randstad en Brabant - bivakkeren op camping De Schotsman. Dat betekent een weekje mountainbiken, windsurfen, levend stratego en relaxen op zitkussens. ,,Ik houd van watersporten en het is leuk om nieuwe vrienden te maken”, zegt Veronique (15), terwijl ze wacht op haar wortels met gebakken aardappels en hamburger. De tiener vermaakt zich opperbest, net als haar leeftijdsgenootjes.

Ouders veeleisender

Eten opscheppen
Volledig scherm
Eten opscheppen © Mechteld Jansen

Het zijn de ouders die de laatste jaren veeleisender zijn geworden, merkt Vinea. Toen Oosterhof tien jaar geleden zelf kampleidster was, sliepen de kinderen op luchtbedden. Maar dat kan nu echt niet meer, weet ze. ,,Ouders verwachten meer. Ze willen kwaliteit. Alleen tijdens ons survivalkamp in de Biesbosch slapen de kinderen op luchtbedden. Dan vermelden we er specifiek bij dat het ‘back to basic’ is.”

Oosterhof ziet ook de speciale verzoeken en dieetwensen de laatste tijd toenemen. ,,Toen ik zelf kampen leidde kenden we alleen gluten- of lactoseallergieën. Nu hebben we alle varianten: kinderen die allergisch zijn voor appels, juist alléén Granny Smith-appels eten of geen tomaat of kaas lusten. En kampweken zonder vegetariërs zijn een uitzondering.”

'Biologisch lukt niet'

Vinea probeert zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van ouders. Zo is een lijst met tips voor het omgaan met adhd’ers al standaard uitrusting voor de kampleiding. 

En zijn er grenzen aan de dieetwensen? ,,We proberen overal zo goed mogelijk aan te voldoen. Maar als een ouder wil dat zijn kind biologisch eet, terwijl we ook een vegetariër, een kind met een glutenallergie en een kind met lactoseallergie hebben, dan gaan we in gesprek. Dan zeggen we: ‘uw kind kan wel vegetarisch eten, maar biologisch lukt niet.’ Ouders geven het belangrijkste dat ze hebben uit handen. Als wij geen rekening houden met dieetwensen, dan vragen ze zich af of we de rest dan wel goed regelen.”

  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.