Volledig scherm
Kim van Sparrentak © Lex De Meester

Middelburgse Kim van Sparrentak (29) met voorkeursstemmen in Europees Parlement: ‘Het is nog onwerkelijk’

MIDDELBURG - De Middelburgse Kim van Sparrentak (29) is voor GroenLinks gekozen in het Europees Parlement. Ze leek op een onverkiesbare plek te staan, maar heeft genoeg voorkeursstemmen gekregen voor een zetel.

Van Sparrentak stond nummer 7 op de lijst van GroenLinks. Ze kreeg ruim 26.000 stemmen en ging daarmee de nummer drie op de lijst, Eline van Nistelrooij, voorbij. Haar partij kreeg drie zetels waarvan de laatste voor de Middelburgse is bestemd. 

“Het is nog onwerkelijk allemaal”, reageert de Middelburgse. “Ik had het niet verwacht.” Ze voerde afgelopen maanden wel flink campagne. Zo ging ze langs de deuren in Middelburg en postte ze veel berichten op sociale media. “Ik heb intensief contact met jongere mensen op Instagram en uitgelegd wat de Europese Unie allemaal doet. Ik wilde ook dat er meer jongeren gingen stemmen dan vorige keer.”

Van Sparrentak zet zich vooral in voor jongeren. Dat besef kwam twaalf jaar geleden toen ze een scholierenstaking in Middelburg uit de hand zag lopen na hard optreden van de politie. Dat had zoveel impact op haar dat ze zich aansloot bij Dwars, de jongerenbeweging van GroenLinks. 

Inmiddels werkt ze bij de anti-kernenergieorganisatie Wise. Haar speerpunt is dan ook dat Europa voor 100 procent gebruik gaat maken van ‘hernieuwbare’ energie via wind, zon en waterkracht. “Ik ben al heel lang bezig met het klimaat. We hebben nog maar een paar jaar om klimaatverandering te voorkomen. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.”

De officiële uitslag van de verkiezingen wordt op 4 juni bekendgemaakt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement