Boswachter
Volledig scherm
Boswachter © Natuurmonumenten/Jan de Roon

'Met fatsoenlijke portofoon had mishandelde boswachter sneller hulp gehad'

BURGH-HAAMSTEDE - Als de boswachter, die zondag bij Burgh-Haamstede mishandeld is door twee mannen, een fatsoenlijke portofoon had gehad zou hij veel sneller hulp hebben gehad. Dat zegt Natuurmonumenten die hiermee opnieuw dringend vraagt om steun van de overheid. 

Boswachter Jerry Meijs werd in natuurgebied Zeepeduinen aangevallen nadat hij twee mannen aansprak op hun gedrag. Zij liepen met drie loslopende honden buiten de paden in het natuurgebied. De boswachter raakte niet gewond.

De natuurorganisatie maakt zich al langer zorgen om de veiligheid van toezichthouders. De afgelopen jaren nam het toezicht af. Eerst trok de politie zich grotendeels terug en recent besloot ook de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD) geen toezichthouders meer in de avonduren in te zetten omdat hun veiligheid onvoldoende gegarandeerd kon worden. De overblijvende toezichthouders staan er sindsdien alleen voor, stelt Natuurmonumenten.

"We hebben onvoldoende middelen om onze taak goed te kunnen uitvoeren", zegt Jerry Meijs. "We zijn goed opgeleid, hebben politiebevoegdheden en zijn uitgerust met geweldsmiddelen, maar het ontbreekt aan fatsoenlijke verbindingsmiddelen zoals bijvoorbeeld C2000 portofoons waarmee we direct om assistentie kunnen vragen. Het was zondag erg moeilijk mijn locatie aan de politie door te geven met een mobiele telefoon. Op een portofoon zit een noodknop die meteen de locatie aan de meldkamer doorgeeft. En als ik een portofoon had gehad, had ik in directe verbinding gestaan met andere toezichthouders."

Tot op heden zijn in Zeeland verzoeken om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op het C2000-netwerk aan te sluiten, geweigerd, stelt Natuurmonumenten. "Dit maakt weer eens duidelijk dat het zo eigenlijk niet langer kan."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement