Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Meerdere agenten bewust in gezicht gehoest door 'coronapatiënten' en pompbediende bespuugd

Update 13:02 uurVLISSINGEN - Meerdere agenten die werkzaam zijn in de regio Zeeland en West-Brabant zijn de afgelopen 24 uur bewust in hun gezicht gehoest door verdachten die zeggen dat ze corona hebben.  Dat laat politiechef Hanneke Ekelmans van deze politie-eenheid weten op twitter. In Zeeland zijn er nog geen aanhoudingen verricht. 

Ekelmans zegt woedend te zijn, omdat haar collega's nu in spanning zitten of ze het virus hebben opgelopen. ,,Getest worden de verdachten niet, dat begrijp ik, maar de collega’s zitten nu met de onzekerheid. Boos, om precies te zijn woest ben ik.” 

Het ‘coronahoesten’ lijkt in opkomst. Niet alleen agenten,  ook personeel van tankstations heeft ermee te maken. ,,Toen onze medewerker vroeg het contant geld eerst te ontsmetten, spuugde hij tegen het beschermluik”, laat een pompbediende van een Shell tankstation in Vlissingen weten. ,,Gewoon een volwassen vent van in de veertig.”

Celstraf en boete

Vrijdag kreeg een 23-jarige man die expres twee agenten in het gezicht hoestte en riep dat hij ze met corona wilde besmetten, een celstraf van tien weken aan zijn broek, waarvan twee weken voorwaardelijk. Hij werd onder meer veroordeeld voor bedreiging zware mishandeling.

De man moet ook 350 euro schadevergoeding aan beide agenten betalen en krijgt een rij-ontzegging van tien maanden. Het wordt de man in deze tijd zwaar aangerekend dat hij met corona dreigde en dat hij maar blééf doorgaan met hoesten, ook toen hij naar het bureau werd gebracht. Hem werd ook zwaar aangerekend dat hij in deze bizarre tijd juist hulpverleners bedreigde. 

De rechter ging met tien weken veel verder dan het Openbaar Ministerie, dat vijf weken (twee voorwaardelijk) had geëist. En dat terwijl de officier van justitie al had gezegd dat ‘de rechtspraak zijn tanden moet laten zien’. 

  1. Coronamuur scheidt geliefden aan beide kanten van de grens: ‘Hier moet een oplossing voor komen!’
    PREMIUM
    video

    Coronamuur scheidt geliefden aan beide kanten van de grens: ‘Hier moet een oplossing voor komen!’

    RETRANCHEMENT - Hoe belangrijk is liefde? Grenzeloos belangrijk, is het antwoord van Jean-Paul Roels uit Retranchement. Zijn lief woont in Brugge. ,,Het coronavirus scheidt geliefden”, zegt Roels. Zelf heeft hij het niet zo ver laten komen: vlak voor de grens dicht ging, pakte hij een tas in en spoedde zich naar Brugge. Roels heeft een Facebookpagina opgericht voor koppels die in dezelfde situatie zitten: Grenzeloze liefde gedurende de Corona crisis.