Medewerkers van wegenbouwer H4A legden in 2015 het eerste proefvak met bioasfalt aan in Sluiskil.
Volledig scherm
Medewerkers van wegenbouwer H4A legden in 2015 het eerste proefvak met bioasfalt aan in Sluiskil. © WACONimages

Meer wegen in Zeeland krijgen bioasfalt

MIDDELBURG - Bioasfalt. Het bestaat al. In het asfalt is het ‘plakmiddel’ bitumen vervangen door de natuurlijke lijmstof lignine, die bomen en planten hun stevigheid verschaft.

Aan de Europaweg in het Sloegebied, in Sluiskil en Oostburg liggen al proefvakken. Om het gebruik van bioasfalt op te vijzelen, wil Stichting Biobased Delta een programma maken voor alle partners in de wegenbouwsector. Ook wegbeheerders horen erbij. Kosten: 140.000 euro. De provincie draagt er 15.000 euro aan bij, besloten Gedeputeerde Staten onlangs.

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.