Volledig scherm
De Mary Mearsk na de loodswissel op de rede van Vlissingen. © Peter Gerritse

Mary Maersk 's nachts Westerschelde gepasseerd

ANTWERPEN - De Mary Maersk, het grootste containerschip ter wereld uit een serie van drie voor de Deense rederij, is zondagochtend vroeg de Westerschelde gepasseerd op weg van Antwerpen naar de volgende haven van bestemming Bremerhaven.

Het schip is even na vijf uur in de nacht van zaterdag op zondag bij hoogwater vertrokken uit het Deurganckdok op de Antwerpse linkeroever, vlakbij het Scheldedorp Doel. Tegen zes uur voer de containerreus voorbij Bath, rond 7.20 uur voorbij Terneuzen en rond 8.15 uur liet het Vlissingen achter zich om langs de Vlaamse kust - waar de loods van boord ging - naar het noorden te gaan. De Mary Maersk (398 meter lang, 58 meter breed, maximale laadcapaciteit ruim 18.000 standaard-containers) maakt een eerste reis in West-Europa vanuit het Verre Oosten. Het schip had op weg naar Antwerpen 14.800 standaard-containers aan boord en heeft er daar 2.400 gelost.

Het Antwerps havenbedrijf bouwde een feestje rond de aankomst van de Mary Maersk. ,,Met een primeur van deze omvang leveren we ontegensprekelijk het bewijs dat de grootste containerschepen ter wereld Antwerpen kunnen aanlopen'', aldus Eddy Bruyninckx, bestuursvoorzitter van de Haven van Antwerpen. Sinds de derde verdieping van de Westerschelde in de loop van 2010 ontvangt Antwerpen steeds meer mega-containerschepen met een laadcapaciteit van plus 13.000 standaard-containers. De eerste negen maanden van 2012 waren dat er 69, en dit jaar in dezelfde periode al negentig.

De Mary Maersk zou eerst Antwerpen niet aandoen, maar Rotterdam. Het reisschema is aangepast vanwege arbeidsonrust bij de APM Terminal in Rotterdam. Besprekingen over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de nieuwe APM Terminal op de Tweede Maasvlakte zijn vastgelopen. Deze terminal wordt sterk geautomatiseerd. Kraanmachinisten verdwijnen, operators op afstand komen ervoor terug. Zij zouden volgens de directie een andere beloning moeten krijgen, waarvan de vakbonden niets willen weten.

Volledig scherm
Het grootste containerschip ter wereld, de Mary Maersk. © Wu Hong/EPA
Volledig scherm
De Mary Maersk ter hoogte van Bath, zaterdagochtend vroeg. © Karel Coppoolse
  1. Nomineer nu je leraar of lerares! Wie neemt de PZC-wisselbokaal over van Hafid Draoui?

    Nomineer nu je leraar of lerares! Wie neemt de P­ZC-wisselbo­kaal over van Hafid Draoui?

    HULST - Hafid Draoui (50) uit Hulst krijgt altijd even vleugels als hij terugdenkt aan het moment dat hij de PZC-wisselbokaal omhoog hield. ,,Het was een heerlijk gevoel.” De leraar Frans van het Reynaertcollege in Hulst werd vorig jaar uitgeroepen tot beste leraar van Zeeland. Nu geeft hij het stokje over: alle Zeeuwse middelbare scholieren kunnen vanaf vandaag weer zijn of haar favoriete docent nomineren.