Volledig scherm
Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © ANP

Marinierskazerne: Acht jaar van afspraken, overleg, uitstel en boze brieven

VLISSINGEN - Na bijna acht jaar uitstel, afwachten, overleg, boze brieven en nog eens uitstel is de kogel definitief door de kerk. Er komt geen marinierskazerne in Vlissingen. Een overzicht: van Hillen tot Visser, van Peijs tot Polman.

10 april 2012:

Minister Hans Hillen (Defensie) maakt in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de marinierskazerne in 2017 verhuist naar Vlissingen.

26 juni 2012:

De Tweede Kamer besluit dat Hillen verder mag met het uitwerken van zijn plannen.

19 juni 2014:

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert ondertekent samen met Commissaris van de Koning Han Polman een contract voor de marinierskazerne. Dat gebeurt op de plek waar de kazerne moet komen. Naar verwachting kan de kazerne eind 2019 in gebruik worden genomen.

18 juni 2015:

De provincie Zeeland en het ministerie van Defensie komen overeen dat de provincie gratis grond beschikbaar stelt voor de bouw van de kazerne.

11 mei 2016:

De belangstelling is groot vanuit het bedrijfsleven voor bouw en exploitatie van wat inmiddels de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne is gaan heten.

22 februari 2017:

Minister Hennis-Plasschaert zorgt voor verwarring. Ze zegt in de Tweede Kamer: Het is nooit te laat om de stekker eruit te trekken.

1 juni 2017:

Het Rijksvastgoedbedrijf maakt bekend dat drie consortia zijn geselecteerd die de kazerne willen ontwerpen, bouwen en vervolgens 25 jaar willen onderhouden en beheren.

12 januari 2018:

De eerste scheurtjes komen aan het licht. De AFMP, de vakbond voor militairen roert zich. De marinierskazerne wordt volgens de mariniers compleet uitgekleed. Er komt geen schietbaan, geen landingsplaats voor helikopters en landingsvaartuigen kunnen niet op het strand aanlanden.

1 maart 2018:

Vakbond VBM meldt dat de mariniers helemaal niet naar Vlissingen willen verhuizen. De bond voorspelt een leegloop van het korps. De mariniers vinden Zeeland te ver weg en hun partners willen niet mee. 

20 april 2018:

Uit een enquête van de provincie Zeeland en Defensie blijkt dat het overgrote deel van de mariniers weigert te verhuizen naar Zeeland. Slechts één procent wil zich in Zeeland vestigen.

24 april 2018:

Marinierscommandant Jeff Mac Mootry schrijft in zijn column in mariniersblad QPO dat de politiek nog maar eens goed moet nadenken over de verhuizing van de mariniers.

17 mei 2018:

Korpscommandant Mac Mootry zegt voor de vaste Kamercommissie Defensie dat er geen korps meer overblijft als de verhuizing wordt doorgezet. Hij spreekt van een ‘enorme uitstroom’ van mariniers.

7 augustus 2018:

Het college geschillen medezeggenschap Defensie wil de procedure voor inspraak van het personeel voor de marinierskazer over moet.

11 september 2018:

Het bouwrijp maken van de grond voor de marinierskazerne in Vlissingen is uitgesteld.  

4 oktober 2018

Het ministerie van defensie stelt de gunning van de bouw uit.  

 21 december 2018:

Staatssecretaris Visser schort het voorbereidende werk voor de marinierskazerne nog eens met een half jaar op.

 25 april 2019:

De drie consortia die in de race zijn voor de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen, krijgen vanwege de vertraging elk 1,7 miljoen euro compensatie.

16 mei 2019:

Zeeland loopt door de vertraging van de bouw van de marinierskazerne minstens 140 miljoen euro mis, schrijven de provincie en gemeente.

1 oktober 2019:

Zeeland is het Haagse getreuzel rond de marinierskazerne zat. Er gaat een brief naar Defensie.

20 januari 2020:

Visser doet eerste poging in het kabinet om project af te blazen. Dit lekt uit.

22 januari 2020:

Zeeland eist duidelijkheid na geruchten over andere locatie op sociale media over afblazen bouw marinierskazerne.

27 januari 2020:

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie krijgt een koel onthaal op het provinciehuis. Ze is gevraagd tekst en uitleg te komen geven.

4 februari 2020

Commissaris van de koning Han Polman haalt voor het eerst hard uit naar de staatssecretaris als De Telegraaf meldt dat Defensie al november heeft besloten de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verhuizen.

7 februari 2020

Provinciale Staten van Zeeland sturen een brief op poten naar staatssecretaris Visser.

11 februari 2020

Een zware Zeeuwse delegatie is in Den Haag en krijgt tot verbijstering te horen dat Defensie geen marinierskazerne wil bouwen in Vlissingen. Commissaris Polman zegt: ‘Bizar’. De Vlissingse burgemeester Van den Tillaar: ‘We zijn aangeslagen’.

12 februari 2020

De provincie, de gemeente Vlissingen en het waterschap sturen weer een brief naar Den Haag. Ze eisen compensatie als de kazerne niet verhuist.

14 februari 2020

Het besluit is definitief. Het kabinet draait de verhuizing van de marinierskazerne terug.