Volledig scherm
Staatssecretaris Visser (rechts) aan het woord in het overleg van de Tweede Kamercommissie voor Defensie. © Theo Giele

Mariniers kunnen niet in Doorn blijven

DEN HAAG - De mariniers kunnen niet in hun oude vertrouwde kazerne in Doorn blijven. Een vergelijking tussen de kosten van de bouw van een nieuwe kazerne in Vlissingen en modernisering van Doorn heeft geen zin.

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) beschouwt Doorn als een, reeds in 2012, gepasseerd station.  Dat jaar koos de minister van Defensie, met instemming van de Tweede Kamer,  voor Vlissingen als plaats voor de nieuwe marinierskazerne. Sindsdien is er veel gebeurd, ook in Doorn. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft plannen voor een nieuwe wijk in het gebied waar de Van Braam Houckgeest Kazerne staat.

De Zeeuwse gedeputeerde Carla Schönknecht (VVD) en de Vlissingse wethouder Albert Vader (PSR) hoorden de woorden van Visser tevreden aan vanaf publieke tribune van de Troelstrazaal, waar de vaste Kamercommissie voor Defensie maandag overleg voerde. 

Weggegooid geld

Stopzetten van het project betekent dat de 37,5 miljoen euro die Defensie in het project heeft gestoken weggegooid geld is. Daarbij zijn de investeringen van de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en de claims van de drie aannemerscombinaties, die opdracht hebben gekregen om een ontwerp te maken, niet meegerekend. En de mariniers moeten toch ergens een plaats vinden. 

Het tempo van het project Michiel Adriaanszoon de Ruyter Kazerne te Vlissingen ligt in handen van de medezeggenschap van de mariniers. De staatssecretaris wil hieraan alle ruimte geven en heeft geen deadline gesteld. ,,Mensen moeten niet de indruk krijgen, dat ze met stoom en kokend water tot overeenstemming moeten komen.” Defensie kreeg deze zomer een tik op de vingers omdat de medezeggenschap onvoldoende betrokken was geweest bij het maken van de plannen.

Vertraging

Schönknecht en Vader vinden het verstandig dat Visser de medezeggenschap niet onder druk zet. Als teken van goede wil heeft Visser alle voorbereidende werkzaamheden opgeschort. Gedeputeerde Schönknecht verwacht dat de vertraging van het project mee zal vallen.

Het woord ‘uitstroom’ viel herhaaldelijk. D66, SP, GroenLinks en in mindere mate de SGP spraken hun grote zorgen hierover uit. Wat heb je aan een dure kazerne zonder mariniers, was de teneur van hun vragen aan de staatssecretaris. Op aandringen van GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks gaat de staatssecretaris ex-mariniers vragen, of de aangekondigde verhuizing naar Vlissingen voor hen de doorslag heeft gegeven om het korps te verlaten. Overigens liet Visser doorschemeren er niet veel van te verwachten. ,,Was het maar zo eenvoudig dat iedereen zou blijven als we van de verhuizing naar Vlissingen  afzien. We zien ook bij de verplaatsing van andere kazernes dat mensen niet willen verhuizen.”

De belangstelling van de Defensiewoordvoerders  voor het overleg hield overigens niet over. Van de regeringspartijen waren VVD, CDA en D66 aanwezig. De oppositie was alleen vertegenwoordigd door SGP (bij aanvang), GroenLinks en SP. Het onderwerp marinierskazerne komt later in de maand opnieuw aan de orde als de gehele Tweede Kamer over de begroting voor Defensie spreekt. Een definitieve beslissing  is pas mogelijk als alle kosten bekend zijn. Dat is op zijn vroegst medio volgend jaar.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gruwelijke details bekend over de Zeeuws-Vlaamse zedenzaak: ‘Ik doe er wel een pilletje in’
    PREMIUM

    Gruwelijke details bekend over de Zeeuws-Vlaam­se zedenzaak: ‘Ik doe er wel een pilletje in’

    MIDDELBURG - Een moeder uit Terneuzen die jarenlang haar dochters liet misbruiken door haar partner, naaktfoto’s van hen maakte en betrokken zou zijn bij mensenhandel, verkrachting en uitbuiting; het kwam deze week aan bod tijdens de eerste zitting voor de rechtbank in Middelburg. Met het begin van de rechtszaak, kwamen ook de eerste gruwelijke details naar buiten. Officier van justitie Suijkerbuijk sprak van een dossier met kwetsbare slachtoffers. ,,Ze vormden samen een team dat de dochters in de verhuur deed.”