Volledig scherm
Margreet de Haan is de beste boekenverkoopster © Strichting Elspeet

Margreet de Haan uit Vlissingen wint titel beste boekverkoper van Nederland

UpdateVLISSINGEN - Margreet de Haan is de beste boekverkoper van Nederland. De mede-eigenaresse van boekhandel 't Spui in Vlissingen kreeg die titel vanmiddag van de landelijke Stichting Elspeet, die de prijzen jaarlijks uitreikt.

De Vlissingse kreeg de felbegeerde Albert Hogeveen-bokaal uit handen van juryvoorzitter en schrijver Thomas Verbogt. Ze was daarvoor in Amsterdam met vier andere genomineerden, die waren overgebleven uit dertig kandidaten.

De Haan (49) werkte lang in de boekwinkel van de Hogeschool Zeeland, maar nam bijna twee jaar geleden boekhandel 't Spui over met haar zus en zwager. Ze verkoopt niet alleen boeken, ze organiseert er hele evenementen rondom en weet zo veel mensen te verleiden naar de Oude Markt in Vlissingen. Dat was voor de jury ook reden om Margreet de Haan de prijs te gunnen. ,,Haar persoonlijkheid zorgt ervoor dat ondernemerszin wordt gecombineerd met een warme band met klanten én Vlissingen," zo staat te lezen in het juryrapport.

De winnares is overdonderd. ,,Door de nominatie kregen we al veel extra bezoekers in de winkel en dat zal nu alleen maar meer worden. Deze titel is heel prestigieus in boekenland. Ik ben nu een jaar lang ambassadeur: ik krijg een column in een boekenblad, mag recensies schrijven en ga zo maar door. Maar eerst morgen weer gewoon lekker werken."

Volledig scherm
Margreet de Haan met haar favoriete boek De glazen stolp van Sylvia Plath © Peter Nicolai