Marc uit Goes diende in Afghanistan: ‘Er was er een reële kans dat je werd beschoten’

REPORTAGETien jaar geleden volgde de PZC vijf Zeeuwse militairen die in het kader van de Navo-missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan werden uitgezonden. Sergeant Kjeld, tweede luitenant Thijs en chauffeur Bushmaster Marc kijken terug op de vijf maanden dat zij daar dienden. Heeft de missie zijn doel bereikt? Hoe kijkt Marc erop terug?

 1. Voetbal, een fijne ijsbreker
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Voetbal, een fijne ijsbreker

  ,,F….. je moeder en f…. je achttien generaties aan voorouders’’. ,,Zwarte apen’’. De fans van FC Qingdao, zeg maar het Chinese NEC, tierden tegen FC Guangzhou, de landskampioen met enkele Afrikaanse spelers. Grove tribuneteksten die je nooit zal leren op Chinese les. Een vader naast mij vouwde zijn handen om de oren van zijn zoontje. Voetbal zou mensen en landen verbroederen. Gelooft u het? Vast staat wel dat voetbal voor iedere Nederlander in het buitenland een fijne ijsbreker is. Met dank aan Oranje.
 2. 
Eerste Europese recyclingfabriek voor isolatieplaten in Terneuzen opent deze zomer en de tweede komt er aan
  PREMIUM

  Eerste Europese recycling­fa­briek voor isolatie­pla­ten in Terneuzen opent deze zomer en de tweede komt er aan

  TERNEUZEN - Vijf jaar terug bedachten Lein Tange en Jan Noordegraaf het idee voor een proeffabriek waarin bouwpiepschuim wordt gerecycled. Nu staat hij er in Terneuzen. Het is de eerste en voorlopig enige in Europa. ,,We denken al na over een veel grotere fabriek die vier tot vijf keer zoveel isolatieschuim kan recyclen. Dan zouden we in de proeffabriek andere dingen kunnen testen. Bijvoorbeeld hergebruik van elektronicakunststoffen.”