Man overleden na healingbijeenkomst in IJzendijke

video I UPDATEOOSTBURG - Een man is vanochtend overleden na het bijwonen van een healingbijeenkomst in een huis in IJzendijke. De politie onderzoekt de zaak en heeft onder meer de bewuste woning afgezet voor sporenonderzoek. In het dorp is zichtbaar dat de politie onderzoek doet bij Iboga-Farm, dat op zijn website meldt te staan voor ‘spirituele groei’. Daarbij biedt  het onder meer ceremonies aan met ayahuasca, een verboden middel.

Nadat het slachtoffer vannacht onwel was geworden, is hij door bekenden naar het ziekenhuis in Oostburg gebracht. Daar hebben verpleegkundigen hem gereanimeerd, waarna hij per helikopter naar een ziekenhuis in Gent is gebracht, waar hij overleed. Een 36-jarige man uit Terneuzen is vanochtend aangehouden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Verdachte omstandigheden

Volledig scherm
© HVZeeland

Zowel de plek bij het ziekenhuis, waar de auto is gestopt, als de woning in IJzendijke is ‘plaats delict’. Dat betekent dat de plekken zijn afgezet voor minutieus sporenonderzoek. ,,De man is vannacht door bekenden met een auto naar het ziekenhuis in Oostburg gebracht”, vertelt politiewoordvoerster Mireille Aalders. ,,De verklaringen van de getuigen waren tegenstrijdig. Er is sprake van verdachte omstandigheden. Daarom is besloten sporenonderzoek te doen in de woning waar de healingbijeenkomst is geweest, alsmede de plek voor het ziekenhuis waar de auto is gestopt. Daar is onderzoek gedaan in de auto.”

Bij de healingbijeenkomst zijn hallucinerende middelen gebruikt. Mogelijk is dat de oorzaak van het overlijden, aldus de politie. ,,Maar daarnaar wordt nog onderzoek gedaan”, zegt Aalders. Een 36-jarige man uit Terneuzen is vanochtend aangehouden als verdachte van betrokkenheid bij het incident. De familie van het slachtoffer is nog niet in kennis gesteld, dus over zijn identiteit doet de politie geen verdere mededelingen.

Poll

Ik moet niks hebben van healings

  • Eens (84%)
  • Oneens (16%)
6996 stemmen

Ook het Openbaar Ministerie wil niet veel kwijt over de zaak. Wel meldt het OM dat de 36-jarige verdachte vast zit in beperking. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en niet met familie, vrienden of bekenden. Waarvan hij wordt verdacht zegt het OM niet. Het meldt wel ‘dat veel nog moet worden uitgezocht’.

Het Openbaar Ministerie weet van het bestaan van het centrum in IJzendijke en dat er met de verboden stof Ayahuasca wordt gewerkt. ,,Die stof is strafbaar gesteld in de Opium Wet. Maar het is niet onmiddellijk een prioriteit van het Openbaar Ministerie om er actief achter aan te gaan”, zegt woordvoerder Martine Pilaar. ,,Want de maatschappelijke schade niet te vergelijken is met andere strafbare feiten zoals ondermijning en liquidaties.”

Warriot Retreat

Iboga-Farm is gevestigd in IJzendijke en ‘staat voor spirituele groei’, zo meldt de website. De agenda op de website vermeldde woensdag onder meer een ‘Warrior retreat’ van maandag 23 tot en met woensdag 25 september.
Een van de onderdelen van de Warrior Retreat is een ayahuasca-ceremonie. ‘Bij de Iboga-Farm (Nederland) werken we met diverse Ayahuasca brouwsels, die de psycho actieve stof dimethaltryptamine (DMT) bevatten gecombineerd met een MAO- remmer die Harmine/ Harmaline bevat’, schrijft Iboga-Farm op zijn website. Een ander onderdeel is de Changa-ceremonie. Changa is een kruidenmix die je kunt roken; ook dit bevat DMT.

Opiumwet

Verslavingsinstituut Jellinek omschrijft ayahuasca als een Zuid-Amerikaanse hallucinerende drank. Een van de werkzame stoffen in ayahuasca is DMT, wat op lijst 1 van de Opiumwet staat. Dat betekent dat het bezit, de bereiding en de verkoop van DMT verboden is. Het is dus verboden om ayahuasca te bezitten, al is het gebruik op zich niet strafbaar. De Santo Daime kerk was jarenlang een uitzondering: op basis van vrijheid van religie waren ayahuasca-ceremonies daar wel toegestaan. Maar sinds vorig jaar mag ook deze kerk zulke sessies niet meer houden. Volgens de website Drugs en Uitgaan is het aanbieden van ayahuasca om therapeutische redenen strafbaar.

Kwakzalverij

Bij de Vereniging tegen de kwakzalverij zijn geen klachten over Iboga-Farm bekend, zegt woordvoerder Cees Renckens. ,,Kwakzalverij is het toepassen van middelen waarvan het nut niet is aangetoond”, legt Renckens uit. ,,Daarbij is de medische wetenschap onze leidraad. Dit soort centra rekenen we onder kwakzalverij. Van veel producten is de werking, tegen bijvoorbeeld verslaving, niet aangetoond door de medische wetenschap. Mensen denken nogal eens dat natuurproducten onschuldig zijn, maar dat is lang niet altijd zo.”

Kwakzalvers hebben volgens Renckens een grote mate van vrijheid in Nederland. ,,Het toezicht erop is vrij losjes. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd treedt er nauwelijks tegen op. Die komt alleen in actie als er veel klachten zijn of als er strafbare feiten zijn gepleegd. Pas als het kalf verdronken is dempt men de put.”

Geen normen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt aanbieders van alternatieve geneeskunde wel degelijk te controleren. Maar ze loopt daarbij tegen beperkingen aan, legt woordvoerder Gerrit-Jan KleinJan uit. ,,De inspectie ziet toe op de kwaliteit en de patiëntveiligheid van geleverde zorg. Dit doen wij op basis van wetgeving en op grond van algemeen aanvaarde normen die door beroepsorganisaties zijn opgesteld. Voor alternatieve behandelaars zijn geen algemeen aanvaarde normen. Het principe van ‘alternatieve of complementaire zorg’ is juist dat de wetenschappelijke onderbouwing voor werkzaamheid en effectiviteit van die zorg ontbreekt.”

De inspectie hanteert daarom de stelregel dat alternatieve zorg niet mag leiden tot schade of aanmerkelijke kans op schade voor de gezondheid van cliënten. Komen er klachten bij de inspectie over alternatieve behandelaars, dan onderzoekt ze die en grijpt zo nodig in.

Over Ayahuasca heeft de inspectie de afgelopen jaren een aantal klachten gekregen (dit jaar één). Of een melding is gedaan van het centrum in IJzendijke, zegt de inspectie niet omdat meldingen vertrouwelijk worden behandeld.

KleinJan voegt eraan toe dat de inspectie geen oordeel heeft over ‘de inhoud of de werkzaamheid van een alternatieve therapie, tenzij deze evident gevaarlijk is’. ,,Patiënten zijn zelf verantwoordelijk voor de keuze van (alternatieve) behandeling.”

Iboga-Farm was vandaag niet bereikbaar voor commentaar: de telefoon wordt niet opgenomen en gaat direct naar de voicemail.

Eerder dit jaar kwam een 31-jarige Hongaar om het leven nadat hij in Eersel had deelgenomen aan een healingceremonie waarbij de verboden stof ayahuasca was gebruikt.

Volledig scherm
© HVZeeland

Verboden zoals cocaïne en heroïne

,,Ayahuasca is verboden omdat het een middel is dat een onaanvaardbaar risico met zich meebrengt voor de volksgezondheid’’, zegt wetenschappelijk medewerker Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut. ,,Elke drug heeft andere risico’s. Dit is een hallucinogeen middel, dat gebruikers een heftige trip bezorgt. Dat kan best beangstigend zijn, zeker voor mensen die al psychische problemen hebben. Mensen die bijvoorbeeld hartritmestoornissen hebben, lopen een verhoogd risico op verergering van die klachten. Maar het zit hem vooral in het geestelijke. Als je bijvoorbeeld eerder psychoses hebt gehad, loopt je bij gebruik van ayahuasca een verhoogd risico op nieuwe psychoses.’’

,,Mensen die goed in hun vel zitten, zijn soms heel positief; sommigen zeggen dat ze een openbaring hebben ervaren door het gebruik. Maar als mensen er gevoelig voor zijn, kan het dus ook heel nare gevolgen hebben. In elk geval is het sowieso verboden om het middel aan te bieden in een therapie, of zelfs in je bezit te hebben of te verhandelen; dat is precies hetzelfde als het geval is met cocaïne en heroïne.’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ivo is wél open over zijn fetish; ‘Ik snap dat sommigen het liever geheim houden’
    PREMIUM

    Ivo is wél open over zijn fetish; ‘Ik snap dat sommigen het liever geheim houden’

    MIDDELBURG - Je hebt het misschien niet met grote letters in je werkagenda geschreven, maar waarom eigenlijk niet? Het is vandaag Wereld Fetishdag. De dag waarop fetishisten worden aangemoedigd meer open te zijn over bijvoorbeeld hun passie voor latex kleding of bondage. Middelburger Ivo Greeven windt er geen doekjes om: ,,Latex kleding, korsetten en hoge hakken vind ik mooi om te zien en om zelf te dragen.”