Volledig scherm
De man met de camera. © Jolanda van der Heijden en Fred Geschiere

Man met camera zorgt voor commotie bij Zeeuwen: belt aan, zegt niks en filmt hun reactie

MELISKERKE - Een onbekende man heeft afgelopen dagen voor commotie gezorgd bij inwoners van enkele Zeeuwse steden en dorpen. Hij belde met draaiende camera aan bij hun woningen en filmde hun reactie. Het zou gaan om een experimentele documentaire. Meerdere mensen belden de politie.

Vandaag sloeg de man toe in Meliskerke, de dagen daarvoor in Aagtekerke, Cadzand en Hulst. Bewoners deden nietsvermoedend de voordeur voor hem open en werden direct gefilmd. Toen ze vroegen wat hij aan het doen was, bleef de man stil. Hij overhandigde ze even later een brief met daarop de tekst dat het om filmopnames ging voor een experimentele documentaire. De beelden zouden niet openbaar worden gemaakt en uiteindelijk worden verwijderd.

Het voorval zorgde voor verbaasde reacties. ‘Wie weet wat dit is? En wie heeft er nog zo’n brief gehad?’, schrijft Alexandra Zijlstra uit Cadzand op Facebook. De man belde bij haar moeder in de Mariastraat aan. ‘Wij vinden dit heel raar en op internet schijnt dit hele bedrijf niet te bestaan!’ 

Jolanda van der Heijden uit Meliskerke stapte vanmiddag in de Jan Vaderstraat op de man af. ,,Ik ben er meteen achteraan gegaan. Mijn bloed gaat dan meteen koken hè, de brutaliteit.” De man vertelde haar dat hij in opdracht van een documentairemaker aan het filmen was. Het ‘geheim’ van de documentaire was om expres niks te zeggen. ,,Volgens eigen zeggen werd hij ook weleens bij mensen binnengelaten die uit zichzelf heel hun verhaal vertelden... vreemd, maar het zal wel.”

Enkele bewoners belden naar de politie om te waarschuwen voor de man. Agenten kwamen in Meliskerke ter plaatse, maar het is onduidelijk of de man is aangehouden. De politie kon daar donderdagavond geen informatie over geven. 

Volgens burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis werkt de man bij een televisieomroep en doet hij onderzoek naar de reacties van mensen. Er is volgens haar onderzoek gedaan door de politie en geen aanleiding voor ongerustheid.  

  1. Veel onrust bij Vogelopvang De Mikke. Hulp aan gewonde dieren staat op losse schroeven
    PREMIUM

    Veel onrust bij Vogelop­vang De Mikke. Hulp aan gewonde dieren staat op losse schroeven

    MIDDELBURG - Bij Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke zijn ze geschrokken van de sluiting van het vogelhospitaal in Naarden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legde deze week beslag op bijna alle medicijnen van het Naardense opvangcentrum voor zieke vogels wegens overtredingen van de diergeneesmiddelenwetgeving. Daardoor kunnen de dieren niet meer worden geholpen, stelt het vogelhospitaal.