Volledig scherm
Politie en rechercheurs doen onderzoek bij de plaats delict. © Lex De Meester

Man en vrouw door geweld om het leven gekomen in Dishoek

DISHOEK - Dishoek is sinds donderdag niet alleen een populaire badplaats, maar ook het toneel van een lubgubere vondst. De levenloze lichamen van een man en een vrouw – vermoedelijk uit Middelburg – werden daar gevonden.

Een nietsvermoedende wandelaar meldt rond 9.10 uur bij de politie dat hij een Mercedes-Benz heeft zien staan op een onlogische plaats in het bosgebied aan de Verlengde Dishoekseweg. De politie gaat poolshoogte nemen bij het terrein tegenover minicamping Kluijfhout. Tussen de struiken ontdekken de agenten de stoffelijke overschotten van een man en een vrouw. Ze hebben niet lang nodig om te constateren dat de dood van de twee het gevolg is van een misdrijf. Wat er precies gebeurd is met het duo, kan de politie nog niet zeggen. “Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, maar daarover wil ik niet speculeren”, zegt politiewoordvoerder Alwin Don.

Wat de politie wel bekendmaakt, is het vermoeden dat de man en vrouw uit Middelburg komen. Een veronderstelling die de politie hoopt te bekrachtigen door sinds gisteravond banners in te zetten in de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen. Banners zijn speciale internetadvertenties op een telefoon- of computerscherm die de gebruiker vragen om tips en andere belangrijke informatie door te geven.

Volledig scherm
De donkerblauwe Mercedes-Benz © Lex de Meester

De politie gebruikte deze methode één keer eerder in Zeeland: na de moord op Rillander Kees van Schaik afgelopen maart. “Met de banners bereiken we direct het juiste publiek”, legt Don uit. “We willen zo snel mogelijk belangrijke informatie verzamelen. Nu zitten details nog scherp in het geheugen van de mensen en daar zetten we op in.”

Mede daarom heeft de politie ervoor gekozen de woonplaats van de man en vrouw naar buiten te brengen, ook al is daar nog geen honderd procent zekerheid over. Don: “De aanwijzingen zijn voldoende om dit vermoeden te kunnen uitspreken. Bovendien willen we voorkomen dat er te veel gespeculeerd wordt.” De sectie is nog niet ingepland, dus het kan nog een aantal dagen duren voor meer bekend wordt over toedracht en de identiteit van de slachtoffers.

Forensische medewerkers zijn de hele donderdag bezig geweest met een groot sporenonderzoek. Mogelijk krijgt dat vandaag nog een vervolg.

Burgemeester Rob van der Zwaag is geschrokken. "Twee dodelijke slachtoffers, daar schrik je van. Hoe kan dat nou hier? Zulke zaken gebeuren hier eigenlijk nooit." Hij werd op de plaats delict geïnformeerd door de politie en ging daarna naar de minicamping tegenover om de geschrokken gasten een hart onder de riem te steken.

Quote

Hoe kan dat nou hier? Zulke zaken gebeuren hier eigenlijk nooit.

Burgemeester Rob van der Zwaag

Ook buurtbewoners zijn compleet verrast door de lugubere zaak. De Duitse Magdalena Crecelins (72) komt al zeker 20 misschien wel 25 jaar naar Dishoek om te kamperen. Ook deze week weer. Ze heeft zich hier nooit een moment onveilig gevoeld en laat elke avond haar hondje uit in het wandelgebied dat nu plaats delict is.

Dat deed ze woensdagavond ook. Tussen half twaalf en middernacht trof ze in een zijpad net voorbij een bankje een auto aan, met alle lampen uit, op een heel fel licht na. ,,Zullen wel jonge, verliefde mensen zijn", dacht ze nog. Maar nu ze hoort dat er twee lichamen zijn gevonden, is ze daar plots niet meer zo zeker van. Als ze ziet welke auto er achter de politielinten en datzelfde bankje staat, schrikt ze. ,,Ja, dat zou 'm best eens kunnen zijn."

Bergingsbedrijf Kuzee heeft de Mercedes-Benz aan het eind van de middag weggetakeld met een gesloten vrachtwagen.

Lees het verloop van de dag terug in onze liveblog