Maarten van Rossem beschermheer van Vlissingse Scheldekraan 38

VIDEOVLISSINGEN- Wesley Sekewael kreeg en krijgt van veel bedrijven en vrijwilligers hulp bij het herstellen en opknappen van Scheldekraan 38 in Vlissingen. Maar hij zocht nog een nationaal bekende promotor, die met gezag het historisch belang van de stoomhijskraan onder de aandacht brengt. Met historicus en televisiepersoonlijkheid Maarten van Rossem heeft Sekewael zijn gedroomde 'beschermheer'.

Als historicus met speciale belangstelling voor de negentiende eeuw hebben stoommachines Maarten van Rossems speciale belangstelling. Stoommachines werden weliswaar al in het begin van de achttiende eeuw uitgevonden, maar ze staan aan de basis van de industriële revolutie ruim een eeuw later. Van Rossem vindt het dan ook 'uitermate vreemd' dat in een volledig van technische ontwikkelingen afhankelijke maatschappij als de onze 'wezenlijke belangstelling voor de geschiedenis van die ontwikkelingen ontbreekt'.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Wesley Sekewael kreeg Maarten van Rossem zo ver, als 'beschermheer' van Scheldekraan 38 op te treden. © Wesley Sekewael

Onverschilligheid

Het bijna op de schroothoop belanden van Scheldekraan 38 onderstreept die onverschilligheid, constateert Van Rossem. Maar hij vindt het 'vrij eigenaardig' dat de redding van de kraan nog niet door heel Vlissingen of zelfs door heel Zeeland is omarmd. ,,Er zijn nog maar twee van die stoomhijskranen over, waarvan er één nog opnieuw moet worden opgebouwd. Het feit dat deze kraan door de werf De Schelde zelf is ontwikkeld, maakt het nog interessanter voor Vlissingen om weer een werkend exemplaar op het voormalige Scheldeterrein te laten zien."

Stoomketel

Sekewael, die intussen met een klein groepje vrijwilligers hard doorwerkte aan de renovatie van Scheldekraan 38, heeft intussen wat meer hoop dat de stoomhijskraan over enkele jaren bij Museum Scheldewerf pronkt. De gemeente Vlissingen heeft  beloofd mogelijkheden voor herplaatsing van de kraan te onderzoeken én de stoomketel kan zodanig worden opgeknapt dat de Scheldekraan weer werkt.

Sekewael sprak Van Rossem in het Spoorwegmuseum en nam daar een promotiefilmpje op. In dat filmpje prijst Van Rossem, met een schaalmodel van de kraan in zijn hand, de renovatie en terugplaatsing van de kraan aan. Als de stoomkraan op het Scheldeterrein verrijst, belooft Van Rossem dat hij, 'geheel gratis', een lezing over stoommachines houdt in Vlissingen.

Het filmpje van de oproep van Van Rossem is, behalve op deze site, ook te zien op de Facebookpagina van stoomkraan Schelde 38.

Volledig scherm
Wesley Sekewael laat zien dat vrijwilligers niet hebben stilgezeten, maar het draaibare stuurhuis al bijna hebben gerenoveerd. © Wesley Sekewael