Volledig scherm
© rgbstock.com

Litouwse dieven op rooftocht bij boeren, ook in Zeeland: Miljoenen euro’s schade

VLISSINGEN - De politie heeft twee mannen aangehouden die worden verdacht van de diefstal van gps-apparatuur van tractoren bij boerenbedrijven. Vanaf april 2019 ontving de politie meer dan 150 aangiften van  boeren uit het hele land, ook uit Zeeland. De mannen van 23 en 24 jaar oud bezitten de Litouwse nationaliteit en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De verdachten zijn dinsdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Begin deze maand sloegen gps-dieven nog hun slag in Graauw, waar voor tienduizenden euro's aan materiaal werd ontvreemd. Boeren gebruiken de gps-systemen om tot op de centimeter nauwkeurig over het land te rijden. Het systeem lijkt op een grote iPad en bevat allerlei informatie over het land. Het onthoudt precies waar je wel en niet bent geweest.

In november werd een boer in de polder bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland gedupeerd. Onderzoek moet nog uitwijzen of het om dezelfde dieven gaat.

De Litouwse dieven gingen tijdens hun rooftocht het hele land door.  Een gps-systeem kost ongeveer 20.000 euro. De totale schade loopt al in de miljoenen. De politie roept boeren en iedereen die iets gezien heeft of andere informatie heeft over de mogelijke daders dit te melden. Daarnaast vraagt de politie de boeren vooral om maatregelen te nemen om diefstal van de gps-apparatuur te voorkomen. Een slot op de schuur is niet voldoende. ,,Demonteer de apparatuur van de tractor en berg het op.”

Mobiel banditisme

De politie vermoedde al langer dat de boeren slachtoffers waren van zogenaamd ‘mobiel banditisme’. Dat zijn rondtrekkende internationale dadergroepen die, in wisselende samenstelling, verschillende vormen van vermogenscriminaliteit plegen zoals diefstallen, inbraken, overvallen en oplichting. Om onder de radar te blijven wisselen ze veelvuldig van voertuig. Ze maken daarom veel gebruik van huurvoertuigen en verblijven op vakantieparken.

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.