Lichaam van één van twee vermiste duikers in Grevelingen gevonden

UpdateSCHARENDIJKE - Eén van de twee duikers die sinds zaterdagavond in de Grevelingen werden vermist, is gevonden. De identiteit van de duiker moet nog worden vastgesteld. Dat heeft de Landelijke Eenheid van de politie zojuist meegedeeld.

Het zoeken is zondagavond laat gestaakt. Naar de tweede vermiste wordt maandag vanaf 9 uur samen met de Koninklijke Marine verder gezocht.

Marineduikers waren zondagmiddag ingezet om te zoeken naar twee duikers die sinds zaterdagavond werden vermist in de Grevelingen bij Scharendijke. Zaterdagavond hadden de Kustwacht, de KNRM en de brandweer al tevergeefs een zoekactie gehouden.

De twee duikers hadden zaterdag tegen een restauranthouder in de haven gezegd dat ze naar een bepaald wrak gingen duiken. Toen de twee om half elf 's avonds nog niet terug waren, alarmeerde de restauranthouder de politie, waarna een zoekactie werd opgezet.

Zoekactie

Na de melding van de vermissing werd een Search And Rescue-actie opgestart. Twee reddingsboten van de KNRM Ouddorp zochten op de bekende duiklocaties in de buurt van Scharendijke en  in de buurt van boeien. Twee Search and Rescue-helikopters uit Den Helder en Rotterdam zochten het gebied in de Grevelingen ook af. De brandweer had in eerste instantie ook duikteams gestuurd, maar omdat de locatie voor hen te diep was, werden die teruggeroepen. Ook een brandweervaartuig en een kusthulpverleningsvaartuig waren bij de zoekactie betrokken. Toen de brandstof begon op te raken, keerden de helikopters terug naar hun basis. Later keerden ook de schepen terug en werd de nachtelijke zoekactie beëindigd.

Zondag heeft de politie de coördinatie overgenomen. Zij zette het gebied af; het marineduikvaartuig Hydra met marineduikers werd ingezet om te zoeken. De politie maakte bekend dat de zoektocht zou doorgaan zolang het licht is en de weersomstandigheden het toestaan.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Publiek volgt vanaf de waterkant de verrichitngen van een schip van de waterpolitie en marineduikvaartuig Hydra van de marine bij de duikplek. © Marieke Mandemaker

Duiklocatie Le Serpent

Volledig scherm
Vanaf de Hydra wordt een rubberboot te water gelaten; marineduikers zoeken ter plaatse naar de vermiste duikers. © Marieke Mandemaker

De brandweer had coördinaten doorgegeven waar de duikers zich vermoedelijk bevonden. De aanwijzingen richtten zich op het scheepswrak Le Serpent.  Die plek is moeilijk te doorzoeken vanwege de diepte: het is daar meer dan 25 meter diep. 
De marine ging met sonar gericht zoeken naar de duikers. Als er onregelmatigheden op de bodem werden opgemerkt via sonar, konden duikers gericht zoeken onder water.

Onderhoudsbeurt 

Twee jaar geleden bleek dat de duiklocatie Le Serpent nodig toe was aan een onderhoudsbeurt. Verschillende organisaties waren het met elkaar oneens over wie het onderhoud zou moeten verrichten. Vanwege de diepte was het gevaarlijk, moeilijk en duur om de werkzaamheden uit te voeren.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement