De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich niet om de slachtoffers heeft bekommerd
Volledig scherm
De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich niet om de slachtoffers heeft bekommerd © anp

Lichaam onbekende vrouw uit Het Zwin wordt na 23 jaar opgegraven

SLUIS - De politie gaat dinsdag in opdracht van het Openbaar Ministerie het lichaam opgraven van de onbekende vrouw die 23 jaar geleden werd gevonden bij Het Zwin. Gehoopt wordt dat nieuwe technieken meer duidelijkheid kunnen geven over wie de vrouw is en wat er met haar gebeurd is.

Op 16 juli 1994 deed een wandelaar in Het Zwin, nabij camping De Zwinhoeve, een lugubere vondst. In een sloot werden delen van een menselijk lichaam gevonden. De politie startte een onderzoek op waaruit bleek dat het lichaam niet compleet was. De dag erna werden in de omgeving de overige resten van het lichaam aangetroffen. Het lichaam, waarvan later na onderzoek bleek dat het een vrouw was, was in stukken gehakt.

Ondanks langdurig onderzoek kon destijds niet worden vastgesteld wie de vrouw was. Een verdachte of verdachten in deze zaak zijn ook nooit gevonden. De vrouw is vervolgens als ‘onbekend’ begraven op de algemene begraafplaats in Sluis.

Ontwikkelingen in de opsporing hebben niet stilgestaan. Voornamelijk op het gebied van forensisch onderzoek, zoals de ontwikkelingen in DNA technieken. In opdracht van het Openbaar Ministerie gaat de politie Zeeland-West-Brabant op dinsdag 28 maart 2017 de onbekende vrouw opgraven. Daarna zullen onder andere een antropoloog en forensische specialisten van het NFI en forensische specialisten van de eenheid Zeeland-West-Brabant de stoffelijke resten nader onderzoeken.

Het opgraven van ‘onbekende slachtoffers van misdrijven’ gebeurt in Nederland niet dagelijks. Door het vaststellen van de identiteit in deze cold-case kunnen misschien nabestaanden ingelicht worden en kunnen ze de jaren van onzekerheid achter zich laten.

De politie verzoekt mensen die iets van dit misdrijf afweten, dat te melden via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden, of via het telefoonnummer 0900-8844 of WhatsApp (0612207006). Anoniem tips doorgeven kan via 0800-7000.