Volledig scherm
De Lange Jan. © Maurice Steketee

Lezers vragen: 'Waar komt de naam Lange Jan vandaan?'

MIDDELBURG - Hoe komt de Abdijtoren in Middelburg aan de bijnaam Lange Jan? Dit is een van de tientallen vragen waarmee de lezers van de PZC de redactie aan het werk zetten. Vorige week vroegen wij uw hulp. Leg ons de kwesties voor die u graag eens zou laten uitzoeken. We kregen veel interessante vragen. Zo veel, dat we een selectie van onderwerpen hebben gemaakt. Van 22 tot en met 29 september publiceren we de antwoorden.

De redactie gaat de slag met de volgende vragen:

1: Waarom blijft mijn dorp achter?

Richard Gielens uit ’s-Heerenhoek wil weten waarom nieuwe woningen en nieuwe winkels niet in zijn dorp terechtkomen maar vooral in Heinkenszand. Hoe ontstaan de grote verschillen tussen dorpen?

2: Discrimineert Zeeland camperaars?

Martin Slingenberg vindt het vreemd dat watersporters op veel plaatsen in Zeeland gratis in hun bootjes mogen overnachten, maar dat camperaars overal moeten betalen. Is dat discriminatie?

3: Hoe goed is het UCR?

Ruud Nakman wil het succes van het University College Roosevelt tegen het licht houden. Is die opleiding inderdaad zo goed? Hoe presteren de studenten in hun verdere leven?

4: Heeft Zeeland niet genoeg uien?

Yvonne van Stee verwondert zich over buitenlandse uien in de schappen van de supermarkt. Hoe kan dat? Zeeland heeft toch uien zat?

5: Wat doen die vreemde schepen op de Westerschelde?

Drie lezers vragen naar de bijzondere schepen die de laatste tijd te zien zijn op de Westerschelde, onder meer voor de bouw van nieuwe windturbines. Wat voor werk wordt op de rivier gedaan?

6: Het raadsel van de Lange Jan

Wie in de buurt van Middelburg komt, kan hem niet missen. De Lange Jan, de markante toren van de abdij. Maar hoe komt die reus aan zijn bijnaam? Deze vraag is van Grace Nanlohy.

U helpt mee

Heeft u meteen het goede antwoord? Heeft u informatie die ons helpt? Stuur uw bijdrage naar chefnieuws@pzc.nl met de vermelding ‘Week van de Krant’.

Bij nader inzien zal de redactie geen overzicht geven van alle vragen. Dat komt omdat er bijvoorbeeld beschuldigingen worden geuit die niet of onvoldoende worden onderbouwd. De redactie duikt daar wel in, maar we kunnen pas wat melden als er echt iets loos is. Ook zijn er vragen bij die inmiddels door de actualiteit zijn achterhaald. Verder stelden veel lezers vragen over de krant zelf.

Bijvoorbeeld over de plaats van artikelen of over de selectie van  onderwerpen. Deze vragen beantwoordt de hoofdredactie rechtstreeks.

Nog meer vragen?

U kunt nog vragen sturen naar chefnieuws@pzc.nl . Maar die gaan niet meer mee in de actie Week voor de Krant. De redactie zal nagekomen vragen op de gebruikelijke manier op nieuwswaarde beoordelen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement