Volledig scherm
© Thinkstock

Lenteperiode breekt los: tot en met vrijdag zonnig weer

VLISSINGEN - Na de zonnige zaterdag van gisteren volgt vandaag een nóg warmere zondag. In een groot deel van het land kan het 20 graden worden. En er komt nog meer: het lenteweer houdt nog tot en met vrijdag aan.

Liefhebbers van warm en zonnig lenteweer hebben komende tijd geluk: er wordt de komende dagen veel zon en hoge temperaturen verwacht. Woensdag, donderdag en vrijdag kan het zelfs 20-24 graden worden! De tuin kan wel wat water gebruiken, want komende week blijft het over het algemeen droog.

Vandaag barst de warme lenteperiode écht los. Wanneer de grens van 20 graden in De Bilt wordt bereikt, is sprake van een officiële warme dag. De kans op zo’n officiële warme dag in De Bilt is vandaag tachtig procent. Voor 5 april is 20 graden bovendien recordwarm. In het zuiden wordt het zelfs 22 tot lokaal 23 graden. Daarmee is de eerste lokale warme dag van 2020 een zekerheid. Alleen het uiterste noorden bereikt de grens van 20 graden net niet. Op de Wadden stijgt het kwik naar 18 graden en in de Kop van Noord-Holland, Friesland en Groningen komen de maxima op ruim 19 graden uit.

Het warme weer nodigt uit om het huis uit te gaan en de kust op te zoeken, maar dat is vanwege de noodverordening die van kracht is nou juist niet de bedoeling. Veiligheidsregio-voorzitter Jan Lonink stelde gisteren vast dat Zeeuwen zich keurig hielden aan de afspraken. Op stranden, in duingebieden en in binnensteden was het heel rustig en verlaten. Lonink hoopt vandaag op hetzelfde beeld.