Lekker tekeer gaan met de ruugesoot
Steeds minder Zeeuwen spreken de Zeeuwse taele. Is dat erg? ,,Nee", is het opmerkelijke antwoord van Veronique de Tier, adviseur streektalen bij het SCEZ. Maar toch ook weer wél.
Even voor de duidelijkheid: de Zeeuwse taele bestaat niet. Het Zeeuws is een overkoepelend begrip, net zoals het Nederlands, legt adviseur streektalen Veronique de Tier uit. ,,Wel kun je in Zeeland dialectgebieden aanwijzen (Noord-Zeeuws, Midden-Zeeuws en Zeeuws-Vlaams) maar daarbinnen zijn dan weer andere, zoals de vier grote dialectgebieden in Zeeuws-Vlaanderen."
Zeeuwse dialectsprekers horen het onmiddellijk: die is van de Groe, die is van Schouwen, die komt van Walcheren. Ofwel: da's geen eigen volk, geen gezamenlijke afkomst, geen gedeeld verleden. Zo bezien is taal iets dat ons scheidt. Tegelijkertijd verbindt taal mensen - als een Zeeuw in Amsterdam naast zich Zeeuws hoort spreken, maakt zijn hart een sprongetje en kijkt hij verheugd opzij. Dan maakt het opeens niet meer uit of het nu het specifieke dialect is van Hontenisse of van Cadzand.
Dialect, zegt De Tier, is onderdeel van onze identiteit, van de Zeeuwse identiteit ook. Dat onderdeel is op sterven na dood. Ironisch genoeg is het beste bewijs daarvoor de 'dialectrenaissance', verklaart De Tier. Die herwaardering van de Zeeuwse taele uit zich uit in streektaalrubrieken, dialectkoren en in het Zeeuws dialect vertaalde boeken. Dialect is altijd een spreektaal geweest. Pogingen om deze spreektaal vast te leggen, doen dan ook wat gekunsteld aan. Wie kan een zin als 'hi j mee dan himme krukelsrippen' begrijpen zonder die - op zijn minst in zijn hoofd - hardop uit te spreken? De Tier: ,,Geschreven dialect is eigenlijk een teken dat er iets mis is. Een poging om te bewaren wat verloren dreigt te gaan. De emotie die er nu rond streektaal is, is gekomen op het moment dat het vijf voor twaalf was. Zo gaat het met alles wat je verliest. Op het moment dat het aan het verdwijnen is, wil men er van alles mee."
Hoe lang zal het nog duren voor het Zeeuws een dode taal is - dat wil zeggen, niet meer gesproken door mensen die het van huis uit meekregen? De Tier waagt zich niet aan een voorspelling. ,,Men zegt al honderd jaar dat het aan het uitsterven is. Wie zal het zeggen?"
Zeker is wel dat de teloorgang niet te stoppen is. De wereld beweegt, en wij bewegen mee. De Tier: ,,We geven bepaalde woorden niet meer door aan onze kinderen omdat we bepaalde dingen niet meer doen, omdat onze directe omgeving verandert. Zelf brood bakken in een broodoven, het land bewerken met een eg, de kikker in de sloot, de bloemen in de wei. Dat was je wereld, daar had je dialectwoorden voor. Dialect was toereikend in de maatschappij zoals die tot halverwege de vorige eeuw was. Daarna kregen de mensen auto's, televisie, radio. De wereld werd veel groter. Op het moment dat je vijftig kilometer verderop gaat werken, waar ze jouw dialect niet verstaan, heb je een overkoepelende taal nodig. Dat is de 'standaardtaal' die je op radio en tv hoort. Vervolgens gaan ouders denken dat het beter is als hun kinderen die standaardtaal spreken in plaats van dialect en geven ze het hun kinderen niet meer mee."
Geschiedenis
En dan de hamvraag: is dat erg? ,,Eigenlijk niet", is het enigszins verrassende antwoord. ,,Want we hebben het dialect niet meer nodig als communicatiemiddel. Maar toch moet het bewaard blijven. Dialect leert ons veel over het verleden. In een tekst uit 1300 kom je woorden tegen als ruugesoot. Dat is een ragebol. In het dialect is dat woord bewaard gebleven, maar niet in het normale spraakgebruik. Zouden die woorden nergens genoteerd staan, dan weet de generatie na ons niet wat daar staat. Taalwetenschappers zullen dus zeggen: dialect ontsluit een stuk van uw geschiedenis, óók een stuk van uw identiteit. En daarom moet het behouden blijven."
Iemand die daar dagelijks zijn best voor doet, is Marlon de Rooij. De Terneuzense zag in 1956 het levenslicht in Hontenisse. ,,Onderling spraken we thuis het dialect van mijn ouders, die uit het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen komen. Ik versta dat wel, maar spreek het niet. Onder elkaar kunnen dialectsprekers wel een beetje dwars zijn. Die van Axel doen of ze die van Terneuzen niet verstaan en andersom - in Terneuzen zeggen ze, het enige goede dat uit Axel komt, is de bus naar Terneuzen, en in Axel zeggen ze het andersom!
Zeeuws is haar moerstaal, de taal waarin ze werd grootgebracht. Als De Rooij iets in een la legt, zegt ze: ,,Ik leg het in de schuif." Als ze iets gaat halen, gaat ze er 'om'. ,,Dat soort zegswijzen zorgt met mensen van buiten Zeeland wel voor spraakverwarring", vertelt de Terneuzense. ,,Een tijdje terug sprak ik met iemand die zich zorgen maakte. 'Zit je ermee tussen?', vroeg ik. Ze appte terug: 'Ik zit nergens tussen!' Maar wat ik bedoelde was: zit je ermee? Dat zijn zo van die dingetjes."
Bij ouderen leeft het dialect veel sterker, geeft ze aan: ,,In het bejaardentehuis hoor je 'Ben je weeral op marote geweest?' Op stap, dus. En voor mijn moeder is een kalf een mutte en een vergiet een stramein. Dat is het dialect van het oostelijk deel; ik versta dat wel, maar spreek het niet." Met haar man, opgegroeid in Sluiskil, spreekt ze ook Zeeuws. ,,Zijn ouders zijn weer van Boschkapelle. Die hebben weer hun eigen woorden. Zeker oudere mensen herkennen daaraan direct waar je vandaan komt."
In de tijd dat De Rooij nog naar het café ging, mocht ze graag scrabbelen. Maar dan wel in het Zeeuws. ,,Dat hebben we zelf bedacht. En als iemand dan zei: 'Ja, maar dat is daarom toch geen Zeeuws!', dan pakte we er het Zeeuws woordenboek bij. Leuk hoor!"
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dwarsfluit bij de poort, saxofoon om de hoek
AARDENBURG - Van de Kikkerstad tot Vlaams Middelburg was de lucht zaterdag zwaar van de hitte en van prachtige muziek. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUMZomerserie: schipperen | met video
Bart de Buck is plaatsvervangend schipper bij de KNRM in Veere: ‘Ik houd wel van een beetje actie’
VEERE – Met een zomer als deze hoor je de meeste mensen niet klagen. En wie over een bootje beschikt, boft deze dagen helemaal. De beste verkoeling vind je in de schaduw óf op het water. Op het Veerse Meer is het dan ook lekker druk. De mensen genieten volop. Maar het levert potentieel ook meer werk op voor de KNRM. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
PREMIUMMijn favoriet
De Grote Gele M, het ideale compromis
,,Zullen we weer eens met z’n allen uit eten gaan? Dat is alweer zó lang geleden!” Zo eens in de zoveel tijd borrelt bij een gezinslid een goed idee op. Leuk, lekker, ja: iedereen enthousiast! -
PREMIUMMET VIDEO
Grote opkomst bij lichtjestocht voor de vrede in Ovezande
OVEZANDE - Een lang lint van kerkgangers trok zaterdagavond door Ovezande. Voorzien van kaarsen, bloemen en witte duiven deed de plaatselijke katholieke parochie een oproep voor vrede. -
PREMIUM
Voor u, strandgast, werken deze Zeeuwen zich in het zweet: ‘Pfff, het is 43 graden in de keuken’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer